Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Austrijanci zainteresovani za naš agrar

  Austrijske kompanije su zainteresovane za ulaganje u poljoprivredu, prehrambenu i automobilsku industriju, energetiku, infrastrukturu i turizam Srbije.

  Kako je rekao predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma Radivoje Petrikić Srbija je učinila odredjene pomake u pravcu poboljšanja pravne regulative, istakavši da je potrebno završiti proces takozvane „giljotine propisa“, značajno unaprediti i povećati efikasnost sudskog sistema i pojednostaviti birokratske procedure.

  Posebno je značajno utvrditi konkurentnu i održivu strukturu naknada i dažbina, i neprestano raditi na jačanju institucija.

  Petrikić naglašava da Srbija treba da stvori predvidivo i stabilno okruženje, kao i konkurentne tržišne uslove, koji će investitorima omogućiti da posluju u Srbiji u uslovima koji su sličnim onim u zemljama iz kojih dolaze.

  „Neophodno je da se otklone svi infrastrukturni nedostaci, reše problemi vezani za vlasničke odnose, ubrzaju reforme i obezbedi njihovo kvalitetnije sprovodjenje, ali i da se kreira jasna i konzistentna strategija za privlačenje investicija na nacionalnom nivou“, kazao je on.

  Petrikić je istakao da ne treba zaboraviti ni saradnju sa investitorima iz dijaspore, za koju je neophodno veće angažovanje države i napomenuo da trenutno u Srbiji ne postoji nijedno državno telo, koje se bavi pitanjima dijaspore, unapredjenja odnosa i korišćenja svih potencijala kojima naši ljudi u rasejanju raspolažu.

  Petrikić je podsetio da je Austrija najveći strani investitor u zemlji, čija ukupna ulaganja u poslednjih 12 godina prelaze tri milijarde evra i da je zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje sa Srbijom uprkos krizi.

  U Srbiji posluje više od 400 austrijskih preduzeća koja su, izmedju ostalog, prisutna u bankarskom sektoru i sektoru osiguranja, telekomunikacijama, gradjevini ili hemijskoj industriji.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE