Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blic: MMF sumnja u planove Vlade

  Tokom predstojećih pregovora sa MMF-om oko budžeta za 2013, koplja će se lomiti oko subvencija za privredu i poljoprivredu koje nisu previsoke, ali se u MMF-u pribojavaju da bi mogle da rastu tokom godine, što bi probilo zacrtani deficit od 3,6 odsto, saznaje „Blic“.

  Pretpostavka MMF-a je da se time planiraju niži rashodi koji se potom tokom godine kroz rebalans povećavaju. Tako je ranijih godina bilo sa subvencijama za preduzeća, a s obzirom na to da su sad i subvencije za poljoprivredu šest milijardi dinara, pitali su se da li je to dovoljno da pokrije sve što je obećano u tu namenu, kaže izvor „Blica“ upućen u dosadašnje tehničke razgovore. Primera radi, za šest meseci ove godine su samo rashodi za nabavku robe i usluga povećani za čak deset milijardi dinara mimo planiranih, što je recimo za tri milijarde dinara više nego što će u 2013. dodatno dobiti porodilje i siromašni.

  Sem ove dve stavke u rashodima budžeta, stavovi MMF-a i Ministarstva finansija se razlikuju oko deficita, zbog čega je prema pisanju NIN-a aranžman neizvestan. Ministar finansija Mlađan Dinkić je čvrsto nameren da rupu u budžetu cele države u 2013. obori na 3,6 odsto sa sadašnjih gotovo sedam, te da deficit u 2014. iznosi 1,9 odsto BDP-a. U vašingtonskoj instituciji imaju drugačiji pristup – oni bi da Srbija spusti deficit na oko četiri odsto u 2013, ali da onda dogodine dođe do žestokog stiskanja tako da rupa u budžetu u 2014. bude svega jedan odsto BDP-a.

  Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF-a, potvrdio je da će sredinom novembra otpočeti zvanični pregovori o budžetu, ali se i ogradio rečima da ta misija verovatno neće završiti pregovore o aranžmanu, već će to uraditi neka sledeća.

  Najbliži saradnici ministra Dinkića koji su sastavljali budžet za „Blic“ ne spore da je bilo nesuglasica oko pojedinih stavki, ali kažu i da su te razlike dovoljno male da MMF dođe na razgovore.

  – Svi brojevi u budžetu o prihodima, rashodima i deficitu su projektovani tako da budu ostvarivi, a uveli smo i dodatne mehanizme kontrole u izvršavanja budžeta – kaže Milica Bisić, savetnica ministra finansija.

  Naime, ubuduće će sva ministarstva, kao i javna preduzeća morati da plaćaju račune za gas, struju, komunalije, kao i za tendere čim te obaveze dospeju na naplatu, umesto da se dugovi gomilaju i naknadno rebalansom pokrivaju. U tu svrhu, svi budžetski korisnici će morati da šalju mesečne izveštaje da su stvarno potrošili što su planirali, a definisan je i mehanizam za dodelu subvencija u poljoprivredi tako da se ni ti iznosi ne prekorače. U slučaju da ipak za mesec dana MMF ne bude uveren da su te mere dovoljne, moguće su korekcije u brojevima dok budžet ne bude upućen na izglasavanje u Skupštinu.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE