Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nafta pala ispod 86 dolara

  Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pala ispod 86 dolara za barel, zbog povećanja zaliha tog energenta.

  Cena americke „lake“ nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 86 centi na 85,18 dolara za barel, dok je istovremeno evropska „brent“ nafta na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 1,04 dolara na 107,45 dolara za barel, prenela je agencija AP.

  Analitičari navode da se nedavni pad cena nafte može delimično pripisati obilatim zalihama. Nafta je tokom poslednje nedelje pojeftinila za preko sedam odsto.

  Američko Ministarstvo energetike saopštilo je juče da su zalihe nafte u SAD prošle nedelje uvećane za 5,9 miliona barela ili 1,6 odsto na 375,1 milion barela, čime su trenutne zalihe nafte u toj zemlji 11,1 odsto veće u odnosu na isti period lani. Trgovci željno išcekuju današnji izveštaj o američkom bruto domaćem proizvodu u trećem kvartalu, a analitičari predvidjaju da je privreda SAD napredovala za 1,8 odsto. Ukoliko se ispostavi da je rast značajno niži, to bi moglo negativno da se odrazi na tražnju nafte.

  „Ako privredni rast bude dosta niži od tog nivoa, a postoji šansa za to… to bi bilo pomalo razočaravajuće po prognozu tražnje nafte“, rekao je tržišni analitičar firme „CMC markets“ iz Sidneja Rik Spuner.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE