Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zrenjanin: Hoće jeftiniji gas od ruskog

  Zbog nekvalitetnog gasa koji se isporučuje korisnicima u srednjem Banatu, a naplaćuje kao da je standardnog kvaliteta, milioni evra izvlače se godišnje iz Zrenjanina. Potrošači troše više gasa, a privreda je nekonkurentna – tvrde čelnici desetak firmi iz sastava zrenjaninskog poslovnog kruga „Zrepok“.

  U „Zrepoku“ ističu da cena domaćeg gasa u regionu srednjeg Banata mora odmah da se snizi najmanje za 15 odsto – dok se ne izjednači sa uvoznim! Poručuju – tako bi se samo delimično ublažilo višegodišnje eksploatisanje regiona kada je reč o korišćenju ovog energenta, što bi bio dobar signal i za podsticanje novih investicija.

  U obrazloženju inicijative za rešavanje problema, „Zrepok“ navodi da je uvozni ruski gas neuporedivo kvalitetniji u odnosu na domaći i da zbog toga postoji ozbiljna diskriminacija među potrošačima. Domaći izvori uglavnom se nalaze u Banatu (Mokrin, Međa, Crnja) i iz njih se snabdevaju korisnici u Zrenjaninu i okolnim gradovima. Zbog toga trpe ogromnu štetu i neravnopravni su sa ostalim potrošačima u zemlji. Jer, plaćaju istu cenu, a koriste gas znatno slabijeg kvaliteta.

  – Ruski gas, koji se samo povremeno isporučuje u srednjem Banatu, ima toplotnu vrednost od preko 34.000 kiloxula po kubnom metru, a domaći između 29.000 i 31.000. Cena koja se fakturiše svodi se međutim na standardnu vrednost od 33.338 kiloxula – ističu u „Zrepoku“.

  U inicijativi, koja se oslanja na analizu novosadskog Tehnološkog fakulteta, još se navodi da ruski gas ima sadržaj ugljen-dioksida od oko 0,20 molekulskih procenata, a domaći između 10 i 15, dakle više od 50 puta. Relativna gustina domaćeg gasa takođe je znatno iznad dozvoljenih vrednosti i van propisanih standarda kvaliteta.

  – Gas zbog toga nema stabilno sagorevanje, ali zato potrošači imaju probleme. Veći su im troškovi održavanja i dodatna ulaganja, a pri tom plaćaju istu cenu kao i korisnici uvoznog gasa – kaže Budimir Jovanović, iz izvršnog odbora „Zrepoka“, ističući da i njegova industrija građevinskog materijala „Neimar“ u Zrenjaninu zboga nekvalitetnog gasa trpi štetu koja se meri desetinama miliona na godišnjem nivou.

  Zrenjanin je svojevremno bio rekorder u Srbiji sa oko 22.000 gasnih priključaka. Međutim, zbog visoke cene, ali i problema na koje sada ukazuju privrednici, čak nekoliko hiljada potrošača otkazalo je priključke.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE