Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skandal u Kini: Porodica premijera nagomilala bogatstvo od 2,7 milijardi dolara

  Porodica kineskog premijera Ven Điabaoa, čelnika poznatog po skromnom poreklu i saosećanju za obične Kineze, nagomilala je ogromno bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara otkada je on na vlasti, navodi New York Times, koje bi moglo naškoditi vladajućoj Komunističkoj partiji.

  „Pregled korporacijskih i regulatornih podataka pokazuje da premijerovi rođaci, od kojih su neki poznati po agresivnom sklapanju poslova, uključujući i njegovu ženu, nadziru imovinu vrednu najmanje 2,7 milijardi dolara“ piše list.

  Internet stranica NY Timesa na engleskom i kineskom jeziku blokirana je u Kini, a pretrage za NY Timesom kao i imenima Venove dece i supruge blokirane su na kineskom glavnom mikroblog servisu nalik na Twitter.

  Danas 90-godišnjakinja premijerova majka, „nije samo izašla iz siromaštva, nego je neosporno postala bogata“, piše NY Times citirajući ulaganje od pre pet godina na njeno ime u kinesku kompaniju za finansijske usluge u visini 120 milijuna dolara.

  Venova majka, braća, sestre i deca nagomilali su većinu bogatstva otkako je on 1998. postao zamenik premijera, a 2003. je i premijer.

  Dajući jedan primjer, NY Times navodi da partnerstvo koje nadziru Venovi rođaci i prijatelji poseduje 2,2 milijarde dolara deonica u velikoj osiguravajućoj kući Ping An Insurance, čiji su podaci o deoničarima objavljeni prošle godine u javnom dokumentu.

  Porodica šefa vlade poseduje imovinu u bankama, prodavnicama nakita, turističkim centrima, fabrici guma na severu Kine, kompanijama za telekomunikacije i u projektima infrastrukture, uključujući jedan projekat izgradnje vila u Pekingu.

  Ministarstvo spoljnih poslova Kine, kao i članovi premijerove porodice odbili su da komentarišu navode lista.

  Privatni životi kineskih čelnika kao i njihova imovina drže se pod velom tajnosti, dok se njihovi lični podaci smatraju državnim tajnama. Međutim, slučajevi korupcije i profitiranja od vlasti nižih funkcionera, česta su tema kineskih medija. Tek povremeno, dolazi do hapšenja i procesuiranja visokih funkcionera.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE