Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britanija izašla iz najduže recesije u zadnjih 50 godina

  Britanija je u trećem kvartalu izašla iz svoje najduže recesije još od pedesetih godina prošlog veka pošto je ostvarila snažan rast od jedan odsto na tromesečnom nivou, pokazali su zvanični podaci.

  Bruto domaći proizvod (BDP) Britanije, odnosno ukupna vrednost proizvedenih dobara i usluga, porastao je u tri meseca zaključno sa septembrom mnogo više nego što se očekivalo, nakon pada tokom protekla tri kvartala, prenela je agencija AFP.

  Analitičari su očekivali da će Britanija, članica Evropske unije ali ne i evrozone, u trećem tromesečju ostvariti rast od 0,6 odsto na kvartalnom nivou. Tu zemlju je krajem 2011. godine zahvatio drugi talas recesije.

  U saopštenju britanskog Zavoda za statistiku (ONS) se navodi: „Procenjuje se da je BDP u prošlom tromesečju porastao za jedan odsto u odnosu na drugi kvartal. Najveći doprinos tom rastu je dao sektor usluga. U proizvodnom sektoru je takođe došlo do rasta aktivnosti, dok je ona pala u građevinskom sektoru.“

  Na rast BDP-a su takođe uticali jednokratni faktori, uključujući Olimpijske igre održane u Londonu tokom leta i rast aktivnosti nakon dodatnog državnog praznika povodom 60. godišnjice vladavine kraljice Elizabete Druge, navodi se u saopštenju ONS-a.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE