Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Isplata sa računa Ministarstva poljoprivrede teći će po planu

    Poljoprivrednicima će planirane subvencije biti uredno isplaćene, a za 204 miliona dinara starih dugova, koji su sudski pristigli na naplatu na račun Ministarstva poljoprivrede, podneli smo zahtev Ministarstvu finansija da isplata ide iz tekuće budžetske rezerve – kaže za „Novosti“ Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

    On ističe da poljoprivrednici zbog ove prinudne naplate i privremene blokade računa ministarstva neće trpeti posledice.

    – Ovo je za naš sistem koji se nategao da isplati subvencije, bio šok. Faktički su prvo blokirana sredstva ministarstva za redovan rad i poslovanje, ali je bitno da nećemo dirati linije subvencija – istakao je Golubović.

    – Ovaj dug nije zatečen u prenetom budžetu kao obaveza, već nam je usmeno rečeno da obaveza postoji, ali nismo znali u kom iznosu.

    Ministarstvo za poljoprivredu, kako kaže, zateklo je devet milijardi dinara duga.

    – Međutim, budžetskim rebalansom biće omogućena isplata svih planiranih subvencija – ističe Danilo Golubović, najavljujući da će već sledeće nedelje biti predstavljen Zakon o podsticajima. – Neophodno je da se što pre donese državna strategija za poljoprivredu, inače neće biti moguće koristiti fondove Evropske unije, a preti i zatvaranje evropskog tržišta za domaće proizvode.

    Kada je reč o budžetu za poljoprivredu, on bi u narednoj godini trebalo da bude oko 25 odsto veći nego ove. Pre rebalansa, budžet za poljoprivredu bez sopstvenih prihoda bio je 23 milijarde dinara.

    Državni sekretar kaže da nisu laki pregovori sa Svetskom trgovinskom organizacijom, između ostalog, i zbog protivljenja Amerike. Naime, srpski zakon ne dozvoljava proizvodnju genetski modifikovane hrane.

    – Naći ćemo partnere u Evropi, kako bismo rešili problem – zaključio je Golubović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE