Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đukić Dejanović: Neću odustati od reforme zdravstva

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da neće odustati od reformi u zdravstvu.

    Ona je ocenila da su napisi u novinama, kritike najavljenih promena u zdravstvu i „njeno slanje“ u ambasadu u Moskvi pomalo u funkciji toga da se odustane od reformi.

    „Kada pokušate da uradite nešto što decenijama nije rađeno, to izaziva otpor“, poručila je Đukić Dejanovićeva na sednici skupštinskog odbora za zdravlje, obrazlažući predlog RFZO da napravi ugovore i sa privatnim apotekama o izdavanju lekova na recept.

    Ministarka zdravlja je navela da je taj predlog dala isključivo motivisana interesom pacijenata da na najjednostavniji način dođu do propisanog leka.

    „Ako Fond plaća državnoj apoteci, nema razloga da isto ne plati i privatnoj koja ispunjava standarde. U Srbiji ima regija u kojima ima samo privatnih apoteka ili je privatnih više nego državnih“, objasnila je Đukić Dejanovićeva.

    Ona je navela da se pripremaju podzakonski akti kojima će se propisati uslovi koje privatne apoteke treba da ispune, kako bi mogle na kraju godine da sklope ugovore sa Fondom.

    „Stvorićemo potpuno iste zahteve i za državne i za privatne apoteke, čime će se sigurno napraviti određena konkurencija, od toga ne možemo bežati. Napisi u novinama, kao i moje slanje u ambasadu u Moskvi su pomalo u funkciji toga da se odustane, jer je to težak posao. Ali ja neću odustati“, poručila je Đukić Dejanovićeva.

    Ministarka je navela da će uslovi, između ostalih, biti da u svakoj smeni bude farmaceut, da apoteka radi bar tri godine i da u budućnosti bude spremna da razvija mrežu apotekarskih usluga kao državne. Ona smatra da je Ministarstvo finansija dalo dobar predlog koji će prekinuti praksu kašnjena isplata, što privatne apoteke ne bi mogle da izdrže, i da će isplate biti ograničene na mesec i po do dva.

    Zakonska zaštita domaćih proizvođača lekova

    Odbor za zdravlje Skupštine Srbije prihvatio je u načelu predlog za izmenu Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, nakon čega je ministarka poručila da se tim rešenjima štite domaći proizvođači koji izvoze lekove.

    Đukić Dejanovićeva je objasnila da je cilj izmena zakona stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata koji izvoze lekove i medicinska sredstva, jer se ukida taksa od 10.000 dinara koju su uplaćivali Agenciji za lekove.

    „Ovim se štite domaći proizvođači“, objasnila je ona, ističući da Agencija ima još devet drugih izvora kroz koje se finansira i da ukidanje plaćanja te jedne takse neće naneti štetu budžetu te institucije.

    Ona je najavila da će taj zakon do kraja godine pretrpeti i druge izmene, kako bi Vlada jednom u tri meseca mogla da razmatra cene lekova zbog adekvatnog snabdevanja i interesa pacijenata.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE