Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Besparica ruši cene hrane

    Za poslednjih mesec dana osnovne namirnice ulje, šećer, meso pojeftinile su do 15 odsto, ali cene su i dalje znatno više nego početkom jeseni, pre velikog talasa poskupljenja.

    Trenutno, nakon intervencija iz rezervi i najave bescarinskog uvoza tih namirnica, ulje i šećer prodaju se jeftinije za desetak dinara, a do 60 dinara snižene su cene svinjskog i pilećeg mesa. Istovremeno, sveže mleko, jogurt i pavlaka beleže rast cena, jer je u međuvremenu u dva-tri navrata poskupelo po dinar-dva po litru.

    Ulje je pojeftinilo zahvaljujući smanjenju proizvođačke cene i trgovačke marže. Uljari su snizili proizvođačke cene suncokretovog ulja za tri do 10 odsto, u zavisnosti od proizvođača i vrste tog proizvoda. Litar jestivog ulja potrošači sada plaćaju 170 do 178, dok je u pojedinim STR cena i do 185 dinara. Ipak, do pre nekoliko nedelja cena je dostizala 200 dinara.

    – Odluka uljara da snize proizvođačke cene, kao i uredba Vlade o snižavanju trgovačkih marži na prodaju ulja, obezbedila je stabilnu snabdevenost uljem u narednom periodu – tvrde za „Novosti“ u resornom ministarstvu.

    I meso je pojeftinilo otkada je cena žive vage pala sa 250 na 220 dinara po kilogramu. Jeftinije su i prerađevine nekih proizvođača. Svinjski but je sa prosečnih 650 pojeftinio dva-tri puta – na oko 594 dinara. Juneći but je pojeftinio svega tri odsto sa 690 na 670 dinara, a piletina se posle septembarske eksplozije cena od neverovatnih 390 dinara za kilogram „drži“ na oko 330 dinara.

    Šećer je jeftiniji prosečnih desetak dinara i najčešće košta od 95 u većim, pa do 105 dinara u manjim trgovinama.

    Stručnjaci smatraju da ima prostora za snižavanje cena prehrambenih proizvoda. Za nešto više od dva meseca, vrednost evra niža je za sedam dinara.

    – Cene namirnica su snižene, ali zbog monopolskog položaja i drugih faktora nisu tolike kolike bi trebalo da budu – smatraju u Institutu za tržišna istraživanja. – Trgovci i proizvođači sada sami moraju da snize cene, jer nema ko da plaća tu robu. I dok je sveže meso pojeftinilo pošto su drastično opale količine koje građani sebi mogu da priušte, cene ulja i šećera su snižene zbog pritiska da će biti omogućen bescarinski uvoz, što je nateralo proizvođače te robe da se preispitaju i vrate cenovnike na realan nivo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE