Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Akcionari Agrobanke iz EU protiv pripajanja Nove Agrobanke

  Akcionari Agrobanke iz Evopske unije ocenili su da je najavljeno pripajanje „Nove Agrobanke“ Poštanskoj štedionici još jedan atak na privatnu imovinu akcionara i štediša Agrobanke.

  „Vlada Srbije je upućivanjem Narodnoj skupštini na hitno usvajanje Predloga zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banka, eksplicitno priznala da je Nova Agrobanka formirana na nezakonit način“, piše u saopštenju zastupnika akcinara Agroabanke iz EU, kompanije Qwest investments.

  Ističe se da je time Vlada Srbije još jednom potvrdila da je raspolagala privatnom imovinom uloženom u banku na način suprotan propisima, pri čemu se može govoriti i o tome da su time bili ugroženi ulozi u „Novoj Agrobanci“.

  Imovina akcionara Agrobanke iz EU, dodaje se, prethodno je nizom nelegalnih postupaka Vlade Srbije i Narodne banke Srbije obezvređena, a predloženim zakonom, kako se ukazuje, pokušava se i da se definitivno, suprotno propisima, oduzme i „utopi“ u bankarski sistem Srbije. Po njiima, Agrobanka je uništena, a „Nova Agrobanka“ formirana bez znanja poverilaca, štediša i akcionara iz EU čija je imovina eksproprirana formiranjem „Nove Agrobanke“.

  Akcionari Agrobanke iz EU ukazuju da su bili potpuno izolovani od procesa donošenja odluka i da je rezultat toga izgubljenih 70 miliona evra imovine. Slovenački investitori izrazili su protest povodom odluke o osnivanju Nove Agrobanke još u maju ove godine.

  Poslanici Skupštine Srbije započeće danas novu sednicu, na kojoj će raspravljati o Predlogu zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije, čije će usvajanje omogućiti da svi koji imaju depozit u „Novoj agrobanci“ postanu deponenti Poštanske štedionice.

  Nakon gašenja Agrobanke zbog velikih gubitaka, Vlada Srbije je osnovala „Novu agrobanku“ koja je preuzela obaveze i depozite Agrobanke. NBS je Agrobanci maja ove godine oduzela dozvolu zbog gubitka 300 miliona evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE