Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šaran na trpezi do proleća

  Direktor Ribarskog gazdintva „Ečka“ u Lukinom Selu Nenad Radulović izjavio je kako očekuje da se u mrežama alasa i na domaćoj trpezi ove sezone nađe 2.200 tona, prezežno „ečanskog“ šarana i druge konzumne ribe iz najvećeg ribnjaka u Srbiji.

  „Očekujemo izlov i 1.300 tona riblje mlađi, što znači da će za naše gazdinstvo, po proizvodnji ribe, ovogodišnja sezona biti kao i lanjska, uprkos izuzetno nepovoljnim klimatskim uslovima, pre svega zbog visoke letošnje temperature vazduha i vode“, najavio je direktor Rudulović za Tanjug.

  Alasi najvećeg domaćeg ribnjaka u letošnjem, prinudnom izlovu izvanom padom vodostaja i visokim temperaturama, izlovi su 600 tona ribe.

  Radulović je kazao da su se temperatura vazduha od 40 stepeni Celzijusovih stepeni i vode u jezerima iznad 30 stepeni nepovoljno odrazile na prirast, troškove uzgoja ečanskog šarana, ali znatno više u manjim ribnjacima, zbog čega će biti smanjena ukupna ponuda sveže ribe iz domaćih tovilišta.

  Direktor „Ečke“, slatkovodnog ribnjaka sa vekovnom tradicijom, smeštenog u međurečju Begeja i Tise u banatskoj ravnici, između Luking Sela, Belog Blata i Ečke, na početku jesenje izlovne sezone ne očekuje teškoće u plasmanu tovljenog šarana, čak najavluje nedostatak ponude domaće sveže ribe na prolećoj trpezi.

  Radulović smatra da ključ povećanja proizvodnje drži država.

  „Postoje prirodne mogućnosti za proširenje ribnjaka i povećanje proizvodnje po hektaru, a da bi se to desilo neophodne su državne podsticajne mere, počev od izjednačavanja statusa uvozne morske i domaće slatkovodne ribe, pa do stimulacija“, smatra Radulović, po kome je koji domaće ribarsvo neopravdano u zapećku.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE