Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dinkić: Cilj Vlade da prepolovi budžetski deficit

  Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi Vlada Srbije u četvrtak trebalo da utvrdi predlog Zakona o budžetu za 2013. godinu koji predviđa da se budžetski deficit prepolovi na 3,5 odsto BDP-a.

  Dinkić je na 12. Ekonomskom samitu rekao da je plan da se sa takvim deficitom u 2013. zaustavi rast javnog duga, a zatim i da se drastično obori u 2014. godini. Kako je naglasio, vlada ima ozbiljnu i tvrdu nameru da prepolovi budžetski deficit, iako nisu svi ministri srećni zbog predloženog budžeta za narednu godinu.

  Dinkić je naglasio da vlada ne namerava da stane sa smanjenjem budžetskog deficita u 2013, već da ga dodatno smanji u 2014. godini na 1,9 odsto, a u 2015. na jedan odsto.

  On je napomenuo da će javni dug na kraju ove godine biti 60 odsto od vrednosti BDP, a da će se smanjiti ispod tog nivoa od 2014.

  Prema rečima Dinkića, da bi se sve to realizovalo u praksi, donet je i srednjoročni program reformi sa strukturnim merama koje podrazumevaju poboljšvanje poslovne klime, nastavak ukidanja parafiskalnih nameta i dodatno uprošćavanje sistema plaćanja poreza tako što će se u narednih godinu i po dana potpuno preći na elektronske poreske prijave.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE