Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Opasne kombinacije lekova i napitaka

    Napici koje svakodnevno konzumiramo kao što su kafa, sokovi ili čajevi mogu biti „nezgodni“ i značajno umanjiti efekat pojedinih lekova. U nekim slučajevima zdravlje može biti i ozbiljno ugroženo.

    Pogledajte koje kombinacije bi trebalo da izbegavate.

    Sa sokom od grejpfruta ne smeju se piti statini i još pedesetak lekova, a dodatni problem predstavlja činjenica da efekti ovog soka traju 24 sata. Ako volite sok od grejpfruta a na nekoj ste terapiji, obavezno se posavetujte sa lekarom i proverite da li bi bilo bolje da se odreknete omiljenog napitka dok uzimate lekove.

    Sok od šipka sadrži određene enzime koji poništavaju dejstvo nekih lekova protiv visokog pritiska.

    Ako imate problema sa štitnom žlezdom i zbog toga uzimate lekove, imajte u vidu da kalcijum može poremetiti njihovo dejstvo. Između uzimanja leka i konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda trebalo bi da proteknu bar četiri sata.

    Kafu, energetske napitke i zeleni čaj bi trebalo da izbegavate ako uzimate lekove iz grupe efedrina, amfetamina ili ste na terapiji protiv astme.

    Energetski napici bogati su kalijumom, pa mogu biti opasni u kombinaciji sa pojedinim lekovima za kardiovaskularne bolesti, a isto važi i za banane koje su prava riznica kalijuma.

    Dakle, ako ćete duže vreme biti na terapiji zbog nekog zdravstvenog problema, obavezno pitajte lekara da li postoje određene namirnice ili napici koje ne bi trebalo da konzumirate, savetuje portal „Prevencija“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE