Austrijski model proizvodnje organske hrane za poljoprivrednike iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga
Poljoprivredni proizvođači i prerađivači iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga, učesnici projekta „Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji“, boravili su na petodnevom studijskom putovanju u Austriji, kako bi se upoznali sa primerima dobre prakse u toj zemlji.
Tom prilikom organizovan je obilazak organske bašte koja se bavi proizvodnjom i preradom lekovitog i aromatičnog bilja. Učesnici studijskog putovanja imali su priliku da se upoznaju sa uporednim načinom gajenja i specificnim načinom sušenja bilja.
Na organskoj farmi „Scharlergdin“, upoznali su sa posebnim metodama zaštite bilja u zatvorenom prostoru. Za njih je karakteristično korišćenje biljaka „mamaca“ kako bi ostale biljke u plasteniku bile zaštićene od enormnog napada štetnih insekata što je jedan od osnovnih uslova integrisane zaštite gajenih biljaka.
Potom su se na farmi gde se na organski način uzgaju svinje upoznali sa tzv. slobodnim načinom držanja domaćih životinja.
Prisustovali su i degustaciji više od 180 vrsta marmelada, koje se proizvode od voća proizvedenog u regionu.
U Štajerskoj, na farmi porodice Voraber, videli su se sa načinima uzgajanja volova. Na kraju posete poljoprivrednim gazdinstvima u Austriji, poljoprivredni proizvođači i prerađivači iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga upoznali su se sa aktivnostima farme ovaca porodice Neuhold koja se bavi proizvodnjim kvalitetnog ovčjeg mesa i sira.
Projekat „Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji“ finansija Austrijska razvojna agencija (ADA) a realizuje Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.