Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dan borbe protiv osteoporoze

  Na Svetski dan borbe protiv osteoporoze, lekari Instituta Niška Banja na štandu u centru Niša podsetili su sugrađane na ovaj problem i značaj ranog prepoznavanja bolesti.

  Veliki broj građana Niša iskoristio je priliku da se u razgovoru s lekarima upoznaju sa faktorima rizika koji dovode do preloma kostiju, kao i načinima da se osteoporoza, odnosno bolest razređenih i krtih kostiju, odloži do duboke starosti.

  Genetika, cigarete, alkohol, manjak fizičkih aktivnosti i nedovoljan unos mlečnih proizvoda, faktori su koji bi trebalo da upozore. Ipak, procenjuje se da se od osteoporoze leči tek 5% obolelih.

  „Postoji 600.000 žena u Srbiji sa rizikom da zadobiju osteoporotski prelom“, naglašava dr Slađana Božilov. „Međutim, poražavajuće je da samo njih 30.000 ima uslove da ode na pregled i da se pravilno leči.“

  Na dva denzitometra u Niškoj Banji godišnje se uradi oko 7.200 pregleda. Na ovakav pregled čeka se do dva meseca, a lečenje skupim medikamentima omogućeno je o trošku fonda, uz participaciju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE