Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đelić: Srbija od EU mora tražiti podršku za poljoprivredu

    Srbija mora obezbediti da EU dodatno podrži i našu poljoprivredu, jer do kraja decenije to može da preraste u politički problem, zato što će neki naši susedi korišćenjem evrofondova imati veće agrarne budžete sto će im omogućiti veći uticaj na srpskom tržištu, upozorio je član savetodavne grupe „Od tranzicije do tranzicije“ Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Božidar Đelić.

    Imajući u vidu, da Srbija neće ući u EU, po svemu sudeći, pre kraja ove decenije, samim tim nećemo imati ni evropske fondove za poljoprivredu, što može biti problem za našu zemlju, objasnio je Đelić Tanjugu. On je naveo da će jedna Hrvatska, koja po obimu ima tri puta manju poljoprivredu od Srbije, za dve do tri godine kao članica EU imati agrarni budžet za tri i do četiri puta veći od Republike Srbije.

    „To je nešto što će predstavljati i ekonomski, ali i politički izazov bilo kome ko bude vodio našu zemlju“, upozorio je Đelić i ukazao da u cilju dobrosusedskih odnosa, moramo obezbediti da EU dodatno podrži i srpsku poljoprivredu.

    U protivnom, upozorio je Đelić, ukoliko dođe do prevelikog uticaja naših suseda preko vlasništva nad poljoprivrednim gazdinstvima i na tržište hrane u Srbiji, „to može veoma lako postati političko pitanje koje nam nije potrebno“.

    „Uvek sam se zalagao za dobrosusedske odnose, ali dobro znam da je nacionalni interes prevashodan i da Srbija mora tražiti od suseda, ali i od EU, da se desi reciprocitet“, istakao je sagovornik Tanjuga.

    Đelić je objasnio da kao što hrvatska preduzeća slobodno posluju u Srbiji, što je u našem interesu, isto tako treba i srpske firme da imaju pristup hrvatskim trgovinskim lancima i da im se omogući da preuzmu i neka hrvatska poljoprivredna i prehrambena preduzeća.

    „To se za sada nije desilo i bitno je da se u godinama koje dolaze, to desi, jer u protivnom, neće biti u nacionalnom interesu Republike Srbije da bude ovako otvorena, kao što je bila do sada“, zaključio je Đelić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE