Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dačić i Pajtić otvorili biogasno postrojenje u Vrbasu

  Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić otvorili su u subotu na poljoprivrednom dobru „Sava Kovačević“ kod Vrbasa biogasno postrojenje, koje kao izvor energije koristi stajsko đubrivo.

  Otvarajući postrojenje, Dačić je poručio da je energetika razvojna šansa Srbije i da se u tu oblast u narednih 10 godina može investirati i do 10 mlrd EUR.

  Ukazujući da u poslednje dve decenije u Srbiji nije izgrađen nijedan novi energetski objekat, Dačić je rekao da je postrojenje koje je danas otvoreno možda malo, ali da predstavlja putokaz kojim mogu da krenu mnoga mala i srednja preduzeća u zemlji.

  Vlada Srbije i resorno ministarstvo, kako je rekao, podržaće i aktivno učestvovati u svim sličnim projektima.

  – Neka ovo bude prvi, ali ne i poslednji projekat ove vrste – poručio je Dačić.

  Predsednik pokrajinske vlade Pajtić naveo je da je plan Srbije da do 2020. godine obnovljivi izvori enegrije učestvuju sa 27% u ukupnom eneregetskom bilansu zemlje.

  On je rekao da u Vojvodini nivo iskorišćenosti obnovljivih izvora energije trenutno iznosi samo dva odsto.

  – Pokrajinska vlada će preko Fonda za kapitalne investicije učiniti sve da se do 2020. godine dostigne nivo iskoristivosti obnovljivih izvora energeije koji predstavljaju prosek u Evropi – rekao je Pajtić.

  Otvoreno energetsko postrojenje poslovaće u okviru kompanije „Mirotin energo“, a vlasnik te kompanije Zdravko Pavićević rekao je da se privatizacija poljoprivrednog preduzeća „Sava Kovačević“ nalazi na listi deset najboljih privatizacija u Srbiji u poslednjoj deceniji.

  – Osnova za realizaciju biogasnih postrojenja je stajnjak, koji se godišnje planira u količini od 27.000 tona, a planirano je da se za proizvodnju električne i toplotne energije koriste i otpaci od ratarske i povrtarske proizvodnje – objasnio je Pavićević.

  On je dodao da istraživanja govore da na poljoprivrednom dobru postoje sirovine za izgradnju biogasnog postrojenja kapaciteta od tri megabata, što će, kako je najavio, biti realizovano u narednom periodu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE