Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sutra počinje Sajam knjiga

  Jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija u regionu 57. Međunarodni beogradski sajam knjiga, u nedelju 21. oktobra u 18 časova, proglasiće otvorenim naša poznata pesnikinja Radmila Lazić. U ime Mađarske, zemlje počasnog gosta, sajam će pozdraviti mlada mađarska književnica Noemi Seči.

  U odnosu na prošlu godinu, novost je što će ovoga puta vrata sajma za posetioce biti otvorena već u nedelju od 10 sati (do 21 čas), pojedinačne ulaznice i dalje koštaju 250 dinara, a za grupne posete 150. dinara. Do 28. oktobra, pod sloganom „Od A do Š“, na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstaviće se više od osam stotina učesnika, 489 direktnih izlagača, od kojih će šezdeset biti iz inostranstva.

  – Ove godine imaćemo program bogatiji za četrdeset odsto u odnosu na prošlu. Biće sakupljane i knjige za biblioteke u unutrašnjosti, pa pozivamo posetioce da sa sobom na sajam ponesu bar jedno izdanje koje će pokloniti u ovu svrhu, rekao je predsednik Odbora Sajma knjiga Željko Ožegović.

  On je podsetio da će sajam ugostiti i inostrane pisce, među kojima će biti: Peter Zilahi, Judita Berg, Gabor Šain, iz Mađarske, Miljenko Jergović i Ante Tomić iz Hrvatske, Havijer Moro iz Španije, Amir Or iz Izraela, kao i pisce iz Slovenije, Italije, BiH, Holandije, Rusije, Makedonije, Francuske, Češke.

  Školski dan će u četvrtak 25. oktobra otvoriti ministar prosvete Žarko Obradović, dok će dani rezervisani za porodične posete biti 22. i 23. oktobar. I ove godine biće uručene nagrade, u četvrtak 25. oktobra, najboljem izdavaču, najboljem izdavačkom poduhvatu, najboljoj dečjoj i najlepše dizajniranoj knjizi. Na završetku Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, 28. oktobra, po tradiciji, otvorena knjiga biće uručena novom počasnom gostu – Poljskoj.

  Ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Niković izrazio je zadovoljstvo zbog toga što će putem institucije zemlje počasnog gosta srpska čitalačka publika imati priliku da se više upozna sa mađarskom kulturom , i otkrio, pri tom, važnu pojedinost:

  – Na mađarskom štandu posetioci će moći da se upoznaju ne samo sa našom literaturom već i sportom, šahom, gastronomijom, folklorom, filmom. Pripremajući se za ovaj događaj, odlučili smo da u Beogradu uskoro otvorimo i jedan mađarski institut na kojem bi sve ove stvari bile dostupne u većoj meri. Na ovom Sajmu knjiga, vojvođanski pisci imaće posebno mesto, kao posrednici između naše dve kulture – naglasio je Niković.

  Urednica sajamskog programa Olivera Stošić-Rakić objasnila je da će u okviru sajma biti upriličeni razgovori o budućnosti književnosti i filozofije, a posebna pažnja biće posvećena kulturnoj saradnji u našem regionu, kao i podsećanju na Stevana Raičkovića i Radomira Konstantinovića.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE