Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada Crne Gore projektuje rast od 2,5 odsto za 2013.

  Crnogorska ekonomija bi na kraju godine trebalo da ostvari projektovani rast od 0,5 odsto ukoliko se nastave pozitivni ekonomski trendovi, dok vlada u narednoj godini predviđa rast od 2,5 procenta.

  Takva očekivanja sapštio je ministar finansija Crne Gore Milorad Katnić, posle današnje sednice vlade koja je usvojila informaciju o makroekonomskim projekcijama u naredne tri godine.

  Vlada predviđa rast od 2,5 procenta 2013, tri odsto 2014. i do 3,5 odsto 2015. Utvrđen je i manje optimističan scenario koji u 2013. Projektuje rast ekonomije od jednog procenta, 2014. do 1,5 odsto i dva odsto 2015.

  Ministar finansija Milorad Katnic je objasnio da su „polazne pretpostavke za rast bazirane na blagom rastu investicija i depozita u bankarskom sistemu“.

  Crnogorska ekonomija je u prošloj godini rasla po stopi od 3,2 procenta, dok ovogodišnje projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ukazuju da rasta neće biti.

  Ekonomisti za najveće probleme crnogorske ekonomije smatraju sve brži rast duga koji, zajedno sa garancijama, iznosi 58 odsto BDP-a, kao i nepovoljan spoljno-trgovinski bilans uvoznoorijentisane ekonomije.

  Crnogorski uvoz je u prvih osam meseci 2012. iznosio 1,2 milijardi evra i bio pet puta veći od izvoza.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE