Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poziv na jednodnevni bojkot trgovinskih lanaca

  Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača poziva na jednodnevni bojkot trgovinskih lanaca zbog poskupljenja.

  Kako je rekao za portal Kamatica javna je tajna da su „vlasnici trgovinskih lanaca ujedno i vlasnici prerađivačkih industrija (mesnih, agrarnih, kozmetičkih)“, te je „sasvim logično da će, sve dok se samo oni pitaju, dok oni budu pravili cene i ’zabranjivali’ konkurenciji da dođe u Srbiju, biti ovako“.

  Svest potrošača „ubijana“ je godinama raznoraznim pričama, a srpski potrošač toliko je apatičan da, kada na primer ode na pijacu, ne pita ni odakle je proizvod, ni da li je zdrav i bezbedan, ili, recimo, otrovan, naglašava prvi čovek Potrošača.

  „Potrošači imaju pravo na najbolje i zaslužuju najbolje za svoj novac“, kaže Papović.

  On dalje podseća na podatak da je u Srbiji hrana najskuplja u regionu, i to svi znaju. Problem je, nastavlja Papović, što ih zakon ne sprečava u tome, jer je neprimenjljiv.

  Zakon o trgovini, Zakon o potrošačima, Zakon o konkurenciji, Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda i Zakon o opštoj bezbednosti hrane, prema njegovim rečima, moraju da dožive promene koje će se primenjivati u praksi.

  „Pozivam sve potrošače da na po jedan dan bojkotuju velike trgovinske lance. Da niko ne uđe i kupi ništa. I ne samo to! Nego da u isto vreme u te prodavnice uđe tržišna inspekcija pa da prekontroliše promet robe, koliko je robe sa istekom roka trajanja, nepotpunih deklaracija. Pa da lepo naplati kazne i napuni budžet“, poručuje Papović.

  Kako je naglasio, „na taj način potrošači kažnjavaju proizvođače ili trgovce koji najviše ili neargumentovano dižu cene, a ujedno šalju i poruku Vladi da problem moraju da reše sistemskim merama“.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE