Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sutra štrajk upozorenja u pogonima Galenike

  Sindikati zaposlenih u farmaceutskoj kompaniji „Galenika“ zatražili su od Vlade Srbije da pronadje rešenje da ta fabrika obnovi punu proizvodnju, kao i da joj se vrate dugovanja, a za danas je najavljen i štrajk upozorenja.

  Sa jučerašnje konferencije za novinare u Beogradu sindikati su od Vlade zatražili hitnu nabavku sirovina za punu uposlenost „Galenikinih“ pogona, naplatu potraživanja za isporučene lekove, smenu sadašnjeg vršioca dužnosti i izbor novog generalnog direktora, kao i poštovanje kolektivnog ugovora.

  Predstavnici sindikata „Nezavisnost“ i „Samostalnog sindikata“ u toj fabrici najavili su da će, ukoliko jednočasovni strajk upozorenja ne urodi plodom, odlučiti o daljim koracima, a možda i radikalizovati protest. Štrajk upozorenja počeće u podne obustavom rada na sat vremena u pogonima u Novoj Varoši i u beogradskim pogonima u Zemunu i Dorćolu.

  „Ukoliko ‘Galenika’ prestane sa radom lekovi će biti dostupni samo odredjenoj povlašćenoj kategoriji stanovništva“, kazao je predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Zoran Pantelić i podsetio da su „Galenikini“ lekovi tri puta jeftiniji od uvoznih medikamenata iste kategorije.

  On je istakao da su se predstavnici sindikata vladi obraćali u više navrata, ali da je interesovanje pokazalo jedino Ministarstvo zdravlja. „Ne znam koja fabrika lekova bi mogla da radi u postojećim uslovima i uz dugovanja od 100 miliona evra“, kazao je Pantelić i pozvao državu da se domaćinski odnosi prema svom vlasništvu.

  On je izrazio zabrinutost da se u „Galenici“ ne ponovi scenario iz nekih drugih fabrika, čija je vrednost spuštena na samo jedan dinar i dovedene su do stečaja, i poručio da sindikati neće to dozvoliti.

  Predsednica Samostalnog sindikata Tamara Lalić ocenila je da privatizacija bilo kog dela kapitala „Galenike“ nije rešenje i da država treba da ostane njen vlasnik u interesu gradjana, koji iz te fabrike dobijaju jeftine i kvalitetne lekove. „Galenika“ ima oko 2.500 zaposlenih i u svom asortimanu ukupno 267 proizvoda.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE