Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šojble traži uvođenje valutnog poverenika za evrozonu

  Nemački ministar finansija predložio je da se u evrozoni uvede institut poverenika za valutu koji bi imao široka ovlašćenja nad budžetima zemalja u zoni primene jedinstvene evropske valute.

  „Sada moramo napraviti veće korake u smeru fiskalne unije. Moramo iskoristiti prilike koje nam pruža aktuelna dužnička i finansijska kriza u evrozoni“, kazao je Šojble novinarima pri povratku s azijske turneje.

  Poverenik za valutu trebalo bi da bude ovlašćen da odbaci predloge budžeta koji nisu u skladu sa strogim fiskalnim kriterijumima u evrozoni, smatra nemački ministar finansija, ne precizirajući da li bi njegova ovlašćenja uključivala i određivanje kazni.

  Institut poverenika bio bi kreiran po uzoru na poverenika za zaštitu konkurencije, koji, kako je kazao Šojble, „uliva strah u kosti čitavom svetu“.

  Pojedine zamisli nemačkog ministra verovatno će izazvati negodovanje i unutar same evrozone, gde zemlje poput Francuske nisu sklone dodatnom ograničavanju suvereniteta u korist institucija u EU-u.

  Njegov prethodni predlog da se u evrozoni uvede institut poverenika za štednju tiho je odbačen nakon što je izazvao bes u recesijom izmučenoj Grčkoj a naišao je i na hladan prijem kod ostalih nemačkih partnera u Evropi.

  Nemački ministar finansija založio se u utorak i za fleksibilnije mehanizme glasanja u Evropskom parlamentu kako bi se omogućila bliža integracija članica evrozone. „U Evropskom parlamentu samo bi zastupnici onih zemalja kojih se određeni zakonski predlog direktno tiče trebalo i da glasaju o njemu“, sugerisao je.

  Juče su pak funkcioneri Evropske unije upozorili da Velika Britanija zahteva promene u predloženoj evropskoj bankarskoj uniji koje bi trebalo da stvore put da bližoj integraciji evrozone. Kako bi sprečio preglasavanje britanskog stava, London traži dvostruki sistem glasanja o svakoj konačnoj odluci o regulativi na nivou Evropske unije – jedan za one u bankarskoj uniji i drugi za one izvan nje.

  Time Nemačka i Velika Britanija zastupaju međusobno suprotstavljene inicijative, pri čemu Berlin teži dubljoj fiskalnoj i političkoj uniji a London priželjkuje sistem koji bi zemljama van bankarske unije omogućio da blokiraju udružena nastojanja njenih članica da kreiraju propise za celu Evropsku uniju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE