Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bivši pušači duže preživljavaju rak

    Mlađi ljudi s uznapredovalim rakom pluća, koji su ostavili pušenje više od godinu dana pre nego što im je bolest dijagnostifikovana, preživljavaju duže od onih koji su nastavili da puše, ukazuje američko istraživanje obavljeno na Državnom univerzitetu Ohaja.

    Američki tim, pod rukovodsatvom Ejmi Ferketić je, analizirajući slučajeva 4.200 obolelih od raka pluća, lečenih na osam klinika u SAD, utvrdio da oboleli u četvrtoj fazi ove bolesti, koji nikad nisu pušili, preživljavaju dve godine u 40 odsto slučajeva, oni koji su ostavili cigarete više od godinu dana pre dijagnoze u 20 odsto slučajeva, a oni koji i dalje puše u 15 odsto slučajeva.

    Kod bivših pušača starih četrdeset pet godina, obolelih od raka pluća u četvrtoj fazi, verovatnoća smrtnog ishoda u roku od dve godine je bila čak 30 odsto manja nego kod njihovih vršnjaka koji su i dalje pušili.

    Razlog za to mogao bi da bude to što pušenje, osim što je najveći rizični faktor obolevanja od raka pluća, možda na neki način negativno utiče i na biologiju kancera. Zbog toga nikad nije kasno ostaviti cigarete, ističe Ferkertićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE