Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog lažnih azilanata ukidanje bezviznog režima?

    Izvestilac za viznu liberalizaciju EP Tanja Fajon očekuje da će uskoro članicama EU biti omogućeno da pojedinačno ukinu bezvizni režim Srbiji i Makedoniji.

    Takav mehanizam će najverovatnije biti usvojen na sastanku ministara EU 25. oktobra, a zatražiće ga Nemačka, uz još neke članice, zbog izuzetno velikog broja lažnih azilanata. Međutim, Fajon se nada da zemlje članice i nakon usvajanja mehanizma neće iskoristiti mogućnost ponovnog uvođenje viza.

    „Očekujem da ćemo verovatno do kraja godine taj mehanizam i usvojiti. Ima još nekoliko otvorenih tačaka, danas je pritisak nekih zemalja članica još veći i ja očekujem da ćemo u parlamentu i zajedno sa Savetom postići zajedno neki dogovor. Nadam se da nikada nećemo prihvatiti, da se nikad neće desiti da bilo koja zemlja bude u situaciji da se suspenduje bezvizni režim“, rekla je Tanja Fajon za B92.

    Izvestilac EP je navela da takav mehanizam traže zemlje koje imaju najveći porast broja azilanata ili iz Srbije ili iz Makedonije, a to su Belgija, Holandija, Švedska, Nemačka.

    U slučaju da ne bude dogovora unutar EU o mehanizmu, ipak bi postojala mogućnost zemljama članicama za suspenziju režima.

    „Pojedinačno postoji neka manja mogućnost kao što je to bio slučaj sa Austrijom koja je privremeno zatvarala granice zbog nekih sportskih događaja, ali to ono o čemu danas razgovaramo. Druga mogućnost koja već danas postoji je da se menja cela regulativa, a to je duži proces koji ide kroz sve tri procedure da se neka zemlja stavi nazad na crnu šengen listu. To nije moguće ni za pola godine, a možda ni za godinu dana“, kaže Fajon.

    Iako je broj lažnih azilanata u porastu, Fajon smatra da on još nije alarmantan.

    „Ono što je meni poznato, a nedavno su to rekli i u Nemačkoj – samo u septembru iz Srbije je azil zatražilo oko 2 hiljade ljudi. Ja još uvek mislim da broj nije toliko alarmantan ako gledamo i druge azilante, ali u svakom slučaju za Srbiju – sada dolazi vreme zime i tokom zime više ljudi odlazi iz Srbije i zbog toga je bitno da vlasti učine sve što je moguće da se spreče zloupotrebe“, navodi Tanja Fajon.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE