Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mladenović: Dogodine otvaranje tržišta struje

  Srbija će od 1. januara 2013. godine krenuti u otvaranje tržišta električne energije, počevši od kupaca priključenih na prenosni sistem, izjavio je direktor za upravljanje i tržište u Elektromrežama Srbije Miloš Mladenović.

  On je agenciji Beta kazao da je preostalo da se odredi rezervni snabdevač za kupce koji ne nađu snabdevača na tržištu. Kako je dodao Mladenović, na prenosni sistem su priključeni potrošači koji troše 10 odsto struje u Srbiji.

  „Od 1. januara svi kupci priključeni na prenosni sistem moraće da kupuju struju na tržištu. To može da relaksira Elektroprivredu Srbije, jer će imati odrešene ruke da 10 odsto struje prodaje po tržišnoj ceni“, istakao je on.

  Za stanovništvo, kazao je Mladenović, to može da bude korisno jer će EPS moći bolju uslugu da pruži korisnicima koji su na režimu javnog snabdevanja.

  On je ocenio i da je stvaranje regionalne berze električne energije u Srbiji obećavajuće i izvodljivo.

  „Srbija sa osam granica je prirodni centar za razmenu električne energije u regionu“, kazao je on.

  Mladenović je podsetio da će domaćinstva i mali kupci do 1. januara 2015. godine biti pod javnim režimom snadbevanja i plaćati cenu koju odredi Agencija za energetiku, a nakon toga će imati mogućnost da izađu na tržište i izaberu snadbevača.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE