Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dinkić: Spremni smo za MMF kad to njima odgovara

  Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas u Tokiju da je Srbija spremna da dočeka misiju Međunarodnog monetranog fonda (MMF) kad god to njima odgovara, jer je završen Predlog budžeta za 2013. godinu.

  „Imamo dobar srednjoročan plan reformi i mislim da će taj plan dobiti podršku MMF-a“, kazao je Dinkić, koji sa guvernerom NBS Jorgovankom Tabaković, ulestvjuje na Godišnjem skupu Odbora guvernera MMF-a i Grupacije Svetske banke.

  Oni su danas razgovarali sa zamenicom direktora MMF-a Nemat Šafik i predstavili joj Program nove Vlade Srbije za fiskalnu konsolidaciju, kao i program srednjeročnih strukturnih reformi.

  Dinkić je, kako se navodi u saopštenju, rekao i da su Šafikovu, obavestili da je Vlada Srbije u završnoj fazi izrade trogodišnjeg plana fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, da je uradila Nacrt i objavila ga na sajtu radi dobijanja komentara i sugestija,kao i to da želi da ga usvoji zajedno sa Zakonom o budžetu za 2013, koji treba da se nađe na sednici Vlade u poslednjoj dekadi ovog meseca.

  Dinkić je naglasio da je MMF čestitao Srbiji na uspešnoj emisiji evro-obveznica, jer to je dokaz poverenja tržišta u ekonomsku politiku nove vlade.

  „To je dosta dobro odjeknulo i u MMF-u i kod investicionih banaka iz celog sveta, s obzirom da je tražnja za srpskim evro-obveznicama bila čak 4,4 milijarde dolara i da smo postigli znatno nižu cenu nego što je to bila pre godinu dana“, kazao je on.

  Dinkić je istakao i da se veliki broj investicionih banaka interesovao kada će ponovo da se emituju obveznice Srbije dodavši da bi „s obzirom na tražnju koja vlada za njima, sledeći put mogli da ih plasiramo pod još nižoj ceni i još povoljnijim uslovima za Srbiju“.

  U saopštenju Ministarstva finansija i privrede se dodaje da je Dinkić u Japanu obavio i bilateralne razgovore sa direktorima velikih japanskih kompanija, kao što su Mitsubishi, Mitsui, JTI, Itochu i drugima, a koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiji u energetici i različitim oblastima privrede.

  „Od jedne od najvećih japanskih kompanija iz oblasti elektronike dobili smo uveravanja da je u završnoj fazi odlučivanja o značajnoj investiciji u Srbiji, zbog čega verujem da ćemo već naredne godine biti u prilici da stanovnicima dva srpska grada u kojima se planira proizvodnja saopštimo dobre vesti“, kazao je Dinkić.

  U saopštenju se dodaje da je Dinkić u Tokiju razgovarao i sa direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za finansije i ekonomiju Peterom Beksom koji je kazao da sledeće godine Srbija može računati na makrofinansijsku pomoć, odnosno finansijska sredstva EU, ukoliko bude zaključila novi aranžman sa MMF-om.

  Navodi se i da se Dinkić sastao i sa potpredsednikom Vlade Kazahstana Jerbolom Orumbajevim s kojim je dogovoreno formiranje zajedničkog međuvladinog komiteta za privrednu saradnju, kako bi se značajnije unapredile ekonomske veze sa ovom zemljom koja je u velikom privrednom usponu, a sa kojom Srbija već ima zaključen ugovor o slobodnoj trgovini.

  Najavljeno je da će se delegacija Srbije sutra sastati i sa direktorom MMF-a za Evropu Rezom Mogadam, sa potpredsednikom Svetske banke Filipom Lueruom i potpredsednikom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Dimitrisom Ciciragosom.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE