Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otvoren 44. Bemus

  Neobičnim koncertom klasične muzike „Orkestra bez granica“ pod dirigentskom upravom Premila Petrovića, otvoren je 44. Bemus.

  Pre početka dekonstruisanog koncerta koji je osmislio mladi uspešni dirigent Petrović, njegov nešto stariji kolega, istaknuti dirigent i pedagog Bojan Suđić pozdravnim govorom otvorio je najznačajniji festival klasične muzike u regionu.

  Suđić je „preleteo“ kroz 43 godine Bemusa malom retrospektivom o tome šta je bio u vreme nastanka, u vreme optimizma u društvu kada je nastao kao potreba narastanja muzičkih apetita.

  „Ono što smo gledali za 43 godine je naš muzički priključak razvijenom svetu u muzičkom smislu, zaboravljamo da mi još uvek nismo deo tog razvijenog sveta po mnogo čemu, ali po kulturi, po Bemusu svakako jesmo“, kazao je Suđić.

  Suđić je zvanično otvorio 44. Bemus okrenut od sedišta u sali koja su bila bez publike, koja je zajedno sa članovima orkestra bila na sceni. U veoma dobroj atmosferi, na jastucima rasutim po sceni, publika se udobno namestila za koncert kakav još nije slušala na Bemusu.

  Po formi drugačiji od onih na kakve su navikli ljubitelji takozvane ozbiljne muzike, koncert Orkestra bez granica bio je muzika bez granica, izvedena vrhunski profesionalno, koji je publiku potpuno razgalio i opustio kao lep poklon bliskosti, u kome se mora aktivno učestvovati.

  U zajedničkom kreativnom činu izvođenja i slušanja muzike, orkestar i publika su uživali razdragani, slobodni, gradili svako svoj i zajednički muzički doživljaj.

  Idejni tvorac NBO dirigent Petrović okupio je vrhunske muzičare iz regiona. Na audicije od Ljubljane do Prištine prijavljivali su se izvanredni muzičari tako da od deset violina u NBO, svi su koncermajstori u svojim sredinama.

  Solista na svečanom koncertu otvaranja 44.Bemusa bio je izvanredni mladi nemački pijanista Hajnrih Alpers koji je sa NBO izveo Koncert za klavir i orkestar br.5 Ludviga van Betovena.

  Na programu je bila muzika autora 20.veka – Sergeja Prokofjeva Simfonija br.1, Klasična, Čarlsa Ajvza „Neodgovoreno pitanje“ i Zoltana Kodalja „Igre iz Galante“.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE