Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za zamenu 4.000 kotlova širom Srbije potrebno 250 mil EUR

    Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine Srbije priprema projekat koji bi trebalo da omogući zamenu oko 4.000 kotlova za grejanje, ukupne snage od jednog gigavata, kako bi se za njihov rad kao energent koristila biomasa, a ne struja ili fosilna goriva.

    – Projekat, čija je vrednost procenjena na 250 mil EUR, sprovodio bi se sukcesivno pet godina, dok je vreme povraćaja uloženog novca oko sedam godina – rekao je danas savetnik u tom ministarstvu Predrag Milanović na stručnom skupu o biomasi na Sajmu zaštite životne sredine „Ecofair“ u Beogradu, ali nije želeo da precizira kada bi mogla da počne realizacija projekta.

    Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji mogućnost zamene oko 4.000 kotlova snage od 100 do 1.000 kilovata (KW), a procenjuje se da bi se primenom biomase kao eneregenta za njihov rad godišnja emisija CO2 smanjila za više od 330.000 tona.

    Kako je precizirao, razmatra se i mogućnost da se na svakoj opštini uradi projekat zamene barem jedanog takvog kotla.

    – Kotlovi koji bi se menjali bili bi u javnim ustanovama, ali se razmišlja da učesnici projekta budu i predstavnici privatnog sektora – kazao je Milanović.

    Deo projekta trebalo bi da budu i firme koje će da proizvode standardizovanu biomasu za potrebe rada kotlova. Zamišljeno je da se formira i firma koja će pratiti instaliranje kotlova i dokazivanje željene efikasnosti, a koja će kasnije imati obavezu da prati i potrošnju biomase, odnosno dokazivati smanjenje emisije CO2.

    Milanović je kazao da bi za sprovođenje tog projekta bilo potrebno obezbediti i određene subvencije države, odnosno kreditnu pomoć, a sve bi se radilo pod nadzorom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

    Čitav poduhvat zamene kotlova bi trebalo da pomognu dva projekta u oblasti biomase, koji se pripremaju, a koje će finasirati Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i nemački KfW i GIZ.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE