Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac za dijagnostiku po novom sistemu?

  Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi zdravstvene ustanove sekundarne i tercijarne zaštite ubuduće mogle dobijati novac po novom sistemu.

  – Razmišljamo o tome da u sekundarnim i tercijarnim ustanovama, koje se pozivaju na broj postelja i broj zaposlenih lekara i po tom osnovu sada stiču sredstva, uvedemo sistem po kojem bi se novac dobijao na osnovu broja obavljenih sličnih dijagnostičkih kategorija – rekla je ministarka zdravlja.

  Menadžment bi morao da prilagodi broj lekara, opremu i prostor sumi propisanoj za određene dijagnostičke procedure.

  Ministarka je najavila i centralizaciju nabavke lekova i opreme, kao i da će od 1. januara 2013. godine biti izjednačene državne i privatne apoteke:

  – Bilo bi dobro da nabavka lekova i opreme bude centralizovana jer bi se uštedela znatna suma novca. Taj centralizovani sistem morao bi da bude potpuno transparentan, potpuno jasan svakom čoveku – navela je ona.

  Slavica Đukić-Dejanović kaže da će izjednačavanje državnih i privatnih zdravstvenih ustanova krenuti od apoteka pa će tako od 1. januara lek na recept moći će da se nabavi i u privatnim apotekama.

  – Apoteke moraju da raspolažu potrebnim stručnim kadrom i moraju da budu umrežene da bi se recept pratio – dodala je ona.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE