Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bulajić: Veliki potencijal Zrenjanina i srednjobanatskih njiva

    Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić najavio je više mera u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje, jačanja zadrugarstva i sela, posebno u zakupu državnog zemljišta.

    U susretu sa predstavnicima Društva agrarnih novinara Vojvodine, Bulajić je podsetio na veliki potencijal Zrenjanina i srednjobanatskih njiva koje su nekada bile pod jedinstvenim krovom Industrijsko-poojoprivrednog kombinata „Servo Mihalj“.

    „Sa prostora Srednjobanatskog okruga od 220 hiljada hektara oranica, godišnje se na domaće i strano tržište isporuči 500 hiljada tona kukuruza, 300 hiljada tona pšenice, kao i hiljade tona suncokreta i drugih poljoprivredni proizvoda ,“ rekao je Bulajjić.

    Povećati proizvodnju

    Predstavljajući novinarima deo razvojnih planova, on je rekao da predstoji završetak obilaznice oko grada, obnova vodenih puteva na Tisi kao i nekadašnjeg vojnog aerodroma „Ečka“, kako bi poljoprivredni proizvodi sa banatskih polja brže i lakše stizali do kupaca.

    On je ocenio da je za povećanje poljoprivredne proizvodnje, kako na području Grada Zrenjanina, tako i celom području srednjeg Banata, od izuzetnog značaja bolje korišćenje postojećih zalivnih sistema.

    Nova pravila za licitaciju

    Naznačivši da je u toku licitacija za jednogodišnji zakup 23 hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Zrenjanina, Bulajić je najavio da će od naredne godine biti uvedeni novi kriterijumi.

    U cilju omogućavanja većem broju ratara da dođu u posed državnih oranica, biće smanjen sadašnji limit sa 50 hekara, na 20-25 hektara.

    „Pored toga, odlukom grada će biti određeno da zemljoradničke zadruge po jednom zaposlenom dobiju pravo na zakup pet do deset hektara, jer znamo da će je oni obrađivati, a ne da zemlju u arendu uzimaju špekulanti koji nikada i ne vide njive“ rekao je Bulajić.

    U tom cilju biće posebno određene i mere za korišćenje prava prečeg zakupa zemljišta za oko 7 hiljada hektara državnih oranica.

    Gradsko skladište za ratarske i povrtarske proizvode

    Zrenjanin nastoji da dobije gradsko skladište za ratarske i povrtarske proizvode, najavio je još Bulajić.

    Kao jedno od mogućih rešenja, predsednik Gradske skupštine je pomenuo posrnuli i u stečaju „Žitioprodukt“, u čije bi prostrane silose poljoprivredni proizvođači i zadruge tokom cele godine mogli da na čuvanje ostavljaju svoju robu i time spreče sezonske poremećaje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE