Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto nije dobro vežbati uveče?

    Statistika kaže da ljudi koji vežbaju ujutru pre doručka čine najveći procenat onih sa idealnom telesnom težinom. Treba iskoristiti jutro, prirodno najaktivniji period za oslobađanje masti.

    Da biste skinuli koji kilogram, vaše masne ćelije moraju da se oslobode triglicerida koje skladište u svojim rezervoarima. Trigliceridi su preveliki molekuli da bi tek tako „izašli“ u krv. Moraju se razbiti u manje delove. Tu na scenu stupa enzim lipaza koji je razbijač ovih velikih molekula. Problem je što on ne može da radi svoj posao sve dok je tu insulin koji ostaje u krvi dva do tri sata posle obroka (luči se kada unosimo hranu, pa makar to bio i čaj sa šećerom).

    Fitnes klub, fiskalni račun

    Vežbanje (Pixabay)

    Razbijača lipazu aktiviraju adrenalin i noradrenalin koji se najviše otpuštaju kada vežbate i u stanjima stresa (toplota, hladnoća, fizička agresija, mentalni stres…). Tek kada su oni prisutni, moguće je da lipaza razbije velike molekule triglicerida, otvori vrata ćelije i u krv dopremi masne kiseline i glicerol kao delove razbijenog molekula.

    Ovo je zapravo mišićno gorivo. Ili će ga vaši mišići sagoreti fizičkom aktivnošću ili će ostati u krvi kako bi ih preuzelo masno tkivo, transformisalo opet u trigliceride i uskladištilo. Ovog puta u delu koji služi za otpad.

    Vežbajte pametno

    Poenta je vežbati. Ne bilo kada i bilo kako. Vežbajte pametno. Dakle:

    – Ne vežbajte posle obroka i to najmanje sledeća dva sata. Potpuno je neefikasno

    – Vežbajte od 7-8 ujutru pre doručka. Iskoristite prirodno najaktivniji period za oslobađanje masti (ujutru je nivo kortizola, hormona budnosti, najveći pa je i najviši nivo svih životnih funkcija)

    – Pogrešno je ujutru trčati, jer srcu i krvnim sudovima treba najmanje tri sata nakon buđenja da postignu pun kapacitet. Jutarnje vežbe moraju biti umerene

    Trčanje (Pixabay)

    – Možete vežbati pre ručka ili pre večere što je najgori raspored. Ako vežbate posle 20h, veštački održavate aktivnom nadbubrežnu žlezdu koja luči adrenalin i to dovodi do hroničnog sindroma stresa i brojnih poremećaja u telu. Noću telo prirodno skladišti mast, ne oslobađa je bez obzira što ste vi fizički aktivni!

    – Naporne vežbe (aerobik, sprint) brzo potroše zalihe ugljenih hidrata i dovode do zamora i dešava se niz metaboličkih pomeranja koja ćelije navode da čuvaju masti. Naše telo ove vežbe prepoznaje kao pretnju. A, pad šećera logično povećava potrebu za hranom, pa ćete jesti

    – Za eliminaciju masti vežbajte duže od pola sata u kontinuitetu i to sa najviše 50% kapaciteta kako ne biste potrošili ugljene hidrate iz rezervi

    – Brzi hod (5,5-7,5km/h) je pokazao najbolje rezultate u očuvanju zdravlja. Pod rekreacijom se ne podrazumeva ako šetate gradom i razgledate izloge ili šetate psa, jer je to lagana šetnja

    – Ženi treba najmanje četiri sata aktivne rekreacije sedmično, a muškarcima tri

    Izvor: BIZLife

    Foto: Freepik/Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE