Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poskupljenje grejanja u Subotici?

    Sve je spremno za početak grejne sezone u Subotici, a poskupljenje cene usluga je moguće, o čemu će odlučiti gradsko veće, izjavio je Tanjugu direktor Javnog komunalnog preduzeća „Subotička toplana“ Pero Rikić.

    „Poslednja korekcija cene je bila u decembru 2011. godine. Preko 10.000 naših potrošača može očekivati poskupljenje usluga, za maksimalno 10 odsto, ali će poslednju reč o tome dati Gradsko veće, kao osnivač“, rekao je Rikić Tanjugu.

    Cena grejanja u Subotici sastoji se od dve komponente – varijabilnog dela, koji se plaća samo u toku grejne sezone, a koji iznosi 4.28 dinara po kilovatu isporučene energije (rsd/kWh), dok se fiksni deo plaća tokom cele sezone, a iznosi 25.9 dinara po metru kvadratnom prostora koji se greje (rsd/m2).

    Prema Rikićevim rečima, remont proizvodnog i distributivnog sistema je u završnoj fazi i sprovedeni su svi neophodni radovi kako bi sistem bio spreman za sezonu.

    „Toplana spremno dočekuje grejnu sezonu kada je u pitanju tehnički sistem. U toku su neposredne pripremne radnje za početak grejne sezone, punjenje mreže i objekata, a tople probe se planiraju u prvoj polovini oktobra, zavisno od vremenskih prilika“ – rekao je on.

    Po pitanju energenata, Rikić je objasnio da „Subotička toplana“ koristi gas kao osnovni energent, a mazut kao alternativu, te da su ugovorene dovoljne količine gasa sa „Srbijagas“-om, dok će mazut biti obezbeđen iz Robnih rezervi.

    „Prema Srbijagasu izmirujemo obaveze prema sporazumu o regulisanju duga i do početka sezone izmirićemo sve račune iz prošle grejne sezone. Mazut pozajmljen iz Republičkih robnih rezervi vraćamo po utvrđenoj dinamici“ – rekao je.

    On napominje da postoje „određena dugovanja“ prema isporučiocima opreme i izvođačima radova koja se izmiruju po zaključenim ugovorima. Što se naplate tiče, Rikić kaže da je ona na nivou od 90 odsto.

    „Potraživanja od stanovništva i privrede su približna, i kreću se na nivou dvomesečnog zaduženja. Nema bitne razlike u odnosu na prošlu godinu, dok smo tokom leta preuzeli određene akcije u smislu poboljšanja naplate“ – rekao je Rikić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE