Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljajić: Sve činimo da sprečimo nestašice

    Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić najavio je da će država sve više intervenisati iz robnih rezervi i upozorio da svi trgovci koji su već preuzeli ulje iz robnih rezervi, ne smeju da ga prodaju skuplje od 142 dinara za litar.

    Ljajić je u intervjuu za Večernje novosti od subote izjavio da ima i trgovinskih lanaca koji su potpisali ugovor sa državom, a nisu podigli ulje iz robnih rezervi nego prodaju svoje po višoj ceni.

    Ministar spoljne i unutrašnje trgovine rekao je da su počeli razgovori sa proizvodjačima mleka, kako bi se izbeglo poskupljenje i nestašice te namirnice. „U ponedeljak ćemo, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, razmotriti sve mere da mleka bude dovoljno i da ne bude velikog skoka cena. Siguran sam da ćemo naći rešenje i da će mleka biti“, kazao je Ljajić.

    On smatra da je suša je u velikoj meri uzrokovala poremećaje na tržištu, ali ne poriče da ima zloupotreba i poručuje da će država koristiti sve dostupne mehanizme da to spreči.

    Prema Ljajićevim rečima, država čini sve da spreči nestašice i drastična poskupljenja osnovnih životnih namirnica, a svakoga dana se pripremaju nove mere kako gradjane ne bi pogodili poremećaji na tržištu, koje je izazvala velika suša.

    „Sa šećerom se situacija sredila, a normalizuje se i sa uljem. Intervencije iz robnih rezervi urodile su plodom. Vlada je donela odluku i o bescarinskom uvozu pšenice, kukuruza, suncokretovog semena i šećerne repe, što će uticati na potpunu stabilizaciju tržišta sa životnim namirnicama“, kazao je Ljajić.

    On je najavio da će Vlada pomoći proizvodjačima i farmerima u nabavci stočne hrane, kao i da će biti dovoljno ulja i šećera. „Država ne može potpuno da zaustavi poskupljenja, jer se cene regulišu na tržištu. Ali, u uslovima velike cenovne nestabilnosti, prinudjeni smo da zaštitimo najugroženije slojeve stanovništva“, kazao je Ljajić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE