Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bačević: Partner za „Železaru“ polovinom sledeće godine

    Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja izjavio je danas da očekuje da će u prvoj polovini sledeće godine biti pronađen strateški partner za „Železaru Smederevo“, kako bi ta fabrika oživela i počela sa proizvodnjom.

    – Veliki sam optimista da ćemo taj posao završiti vrlo brzo, čak sam spreman da kažem da ćemo to biti u prvoj polovini naredne godine – rekao je ministar Bačević.

    Bačević je podsetio da je za „Železaru“ zainteresovana jedna ruska kompanija, čije ime nije želeo da otkrije, ali je dodao da postoje i drugi potencijalni partneri sa kojima se razgovara i svi su sa Istoka. Ti potencijalni partneri su uglavnom Rusi i Ukrajinci, jer imaju istu tehnologiju koja je ugrađena i u smederevsku železaru, precizirao je Bačević.

    – Nije se ta priča svela samo na jednu kompaniju. Ima više interesenata, a mi naravno, tražimo najbolje rešenje – dodao je on.

    Pošto je u „Železaru“ ugrađena ruska tehnologija, Rusi su prepoznali da bi koristeći tu tehnologiju, čak i u ovim uslovima krize, mogli da ostvaruju između 10 i 15 procenata veću proizvodnju čelika nego što su to radili njihovi prehodnici na istoj tehnologiji , istakao je Bačević.

    „Železara“ sada za Srbiju predstavlja „kamen oko vrata“ jer radi na tehnološkom minimumu, a vlada ga svakog meseca finansira „ozbiljnim“ novcem, napomenuo je ministar i naglasio da je država zbog toga prinuđena da što pre pronađe strateškog partnera koji će prepoznati svoj interes u proizvodnji u „Železari“.

    Cilj je da „oživimo“ „Železaru“, da uposlimo nekoliko hiljada ljudi i pomognemo u plasmanu čelika, koji recimo može da služi za proizvodnju šasija u automobilskoj industriji u Kragujevcu ili u namenskoj industriji u Srbiji, kazao je Bačević, podsetivši da je američka kompanija „Ju es stil“ nekoliko godina ostvarivala veoma visoke profite od proizvodnje u ovoj kompaniji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE