Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Direktor Nove Srbijanke negira nezakonito poslovanje

    Direktor privatizovane firme Nova Srbijanka iz Valjeva Rumen Čakarov negirao je nezakonito poslovanje, posebno u delu prenosa vlasništva i uknjižbe imovine posle kupovine nekadašnjeg društvenog preduzeća Srbijanka.

    Beogradski i lokalni mediji ranije su preneli stav Odbora poverilaca DP Srbijanka u stečaju da su država Srbija i Grad Valjevo oštećeni za 3,5 miliona evra nezakonitom prodajom gotovo 13 hektara zemljišta u fabričkom krugu nekadašnjeg industrijsko-prehrambenog kombinata.

    U saopštenju za javnost, Čakarov je rekao da je bugarska kompanija Medija svjat iz Sofije Srbijanku u restrukturiranju kupila u aprilu 2007. (za nepuna četiri miliona evra) kao najbolji ponuđač na aukciji i svu (kupljenu) imovinu prenela na novoosnovanu firmu Nova Srbijanka, koja nije pravni sledbenik Srbijanke.

    „Medija svjat je kao kupac imovine Srbijanke u restrukturiranju postupao onako kako je odredila Agencija za privatizaciju, koja je vodila ceo postupak. Medija svjat i Nova Srbijanka ni na koji način
    nisu postupali nezakonito“, stoji u saopštenju, koje je potpisao Čakarov.

    Odbor poverilaca DP Srbijanka tvrdi, međutim, da je „s obzirom na to da zemljište (tog industrijsko-prehrambenog kombinata) ima karakter državne svojine na 80,65 odsto, odnosno društvene svojine na 19,5 odsto ono (zemljište) moralo je biti procenjeno, oglašeno za prodaju i naplaćeno po tržišnoj ceni i uknjiženo kao korisničko a ne vlasničko pravo, što u konkretnom slučaju nije učinjeno“.

    Ukazano je i na propuste Agencije za privatizaciju, koja je sklapala kupoprodajni ugovor i dva aneksa o prodaji DP Srbijanka kompaniji Medija svjat iz Sofije, kao i tadašnjeg Opštinskog suda u Valjevu, koji je 20. decembra 2007. doneo rešenje o uknjižbi prava vlasništva nad spornom imovinom.

    Iz Nove Srbijanke „sve zainteresovane“ upućuju na Agenciju za privatizaciju u Beogradu, te Osnovni sud i Službu za katastar nepokretnosti u Valjevu kao nadležne državne organe kod kojih se može proveriti „bilo kakva sumnja u nezakonitost celog posla“.

    Grad Valjevo je 31. avgusta podneo zahtev Privrednom sudu u tom gradu da se u Novu Srbijanku uvede stečaj zbog višemesečnih višemilionskih dugovanja, što bi, prema dogovoru postignutom sa ministrom za finansije i privredu Mlađanom Dinkićem prilikom njegove nedavne posete Valjevu, bio put ka podržavljenju i ozdravljenju te kompanije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE