Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hiljadu đaka prvaka manje u klupama

    U Srbiji se svake naredne godine u osnovnu školu upisuje sve manje dece. Broj učenika koji polaze u prvi razred poslednje decenije opao za najmanje 10.000, pišu Novosti.

    U školske klupe u Srbiji prvog septembra će sesti oko 73.000 đaka, što je oko hiljadu manje nego prošle godine. Broj prvaka se smanjuje već godinama, a njihov broj za deceniju opao je za najmanje 10.000.

    Oseka u broju dece najvidljivija je u manjim gradovima, a zbog malog broja đaka na izdisaju je nekoliko hiljada odeljenja u seoskim školama.

    Velika škola koja nestane svake godine samo je jedan od pokazatelja bele kuge koja decenijama kosi Srbiju. U prvi razred 2000. godine, primera radi, stupilo je više od 85.000 dece, dok taj broj poslednjih godina ne prelazi 75.000. Neslavni rekord zabeležen je septembra 2006. kada je prvi put zazvonilo za tek 69.000 đaka.

    Da će u klupe sesti oko 73.000 novih školaraca pokazuje i činjenica da je 2005. godine, kada su rođena deca koja ovog septembra polaze u osnovnu školu, na svet došlo 72.180 dece. Konačni broj prvaka dobija se sabiranjem sa decom koja su rođena tokom prva tri meseca 2006. godine, koja će u klupama biti pridružena nešto starijim drugarima.

    Strategiju obrazovanja Vlada Srbije usvojiće u septembru, najavio je ministar Žarko Obradović.

    Pomak je poslednjih godina, ipak, napravljen među romskom populacijom, tradicionalno nenaklonjenoj školovanju. Na blagi skok u ukupnom broju upisanih prvaka utiče za oko 10 odsto veći broj Roma prvaka, koliko ih se poslednje dve godine upisuje u prvi razred.

    Najmanje dece krenuće na nastavu u Vojvodini i istočnoj Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE