Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izgradnja hidrocentrala na Limu podelila narod

    Gradnja dve hidroelektrane na Limu, snage 58 megavata, uz investiciju od 140 miliona evra, predstavlja prvi projekat ovakve vrste u Srbiji nakon više od 20 godina. Struja iz obnovljivog izvora energije (godišnje oko 230 gigavat-časova) snabdevaće 60.000 domaćinstava čistom električnom energijom. Radovi će dati poseban doprinos zapošljavanju lokalnog stanovništva i razvoju ovog kraja, pre svega turizma, kao i unapređenju infrastrukture.

    Ovo su u četvrtak istakli predstavnici kanadske kompanije REV, uz tvrdnje da je u sredu u Prijepolju prekinuta rasprava i sukob pristalica i protivnika gradnje, samo za kratko poremetila „red vožnje“ u poslu veka u Limskoj dolini. Inače, u četvrtak je u Sjenici održana javna rasprava, uz dijalog i konstruktivne predloge.

    Ističući da su u Srbiji 10 godina i najveći privatni investitor u hidroenergetiku, u REV podsećaju da se projekti HE „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ rade u skladu sa izdatim dozvolama Republike Srbije, kao i na osnovu rešenja nadležnog ministarstva.

    – Do sada su završeni ključne segmenti u pripremi projekta. Studija opravdanosti za veći deo projekta je urađena, kao i geološka istraživanja, napravili smo hidraulički model, dobili odobrenje na prostorni plan područja posebne namene i završili studiju uticaja na životnu sredinu. To znači da je izrada projektne dokumentacije u finalnoj fazi – navode, pored ostalog, u saopštenju uz REV-a.

    Kada studije i projekti prođu „sito i rešeto“ revizionih komisija, tim REV započeće poslove na dobijanju građevinske dozvole i što pre krenu u gradnju.

    Izražavajući žaljenje što je nekolicina ljudi nasilnim putem srpečila održavanje javne rasprave, kompanija REV zatražila je od Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne srdine, kao organizatora rasprave, a i ostalih državnih organa, da rade svoj posao i u skladu sa zakonom omoguće održavanje javne rasprave u novom terminu i obaveste zainteresovane strane.

    Brana HE „Brodarevo 1“, visoka 38,5 metara, gradiće se iznad ove varošice u kanjonu Lima, na mestu Junakovina, dok je „Brodarevo 2“ u Lučicama. Spremni su projekti izmeštanja dve deonice od ukupno 7,1 kilometar magistralnog puta Prijepolje – Bijelo Polje, gradnja dva tunela i prilagođavanja toka reke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE