Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gase se obrazovni profili za 74 zanimanja

    Godinama unazad u Srbiji se ne školuje nijedan mlinar. Nemamo ni roletnara, parketara, tapetara, pivara… Sva ova zanimanja postoje u školama, za njih se raspisuju konkursi, ali niko ne želi da ih uči.

    Ovo su samo neki od neaktivnih obrazovnih profila u srednjim školama, među kojima su uglavnom dvogodišnji i trogodišnji zanati.

    Prema podacima Ministarstva prosvete i nauke, niko ni prethodne godine nije upisao smer za elektrozavarivača, gasnog zavarivača, rukovaoca poljoprivredne tehnike, izrađivača ramova, tapetara železničkog enterijera, minera, rudara u podzemnoj eksploataciji… Ali đaci nisu želeli ni u obućare, tesare i druge građevince.

    U svim srednjim školama čak 74 od ukupno 307 obrazovnih profila nije aktivno, tj. postoje samo na papiru.

    – Uzrok tome je verovatno što se deca odlučuju za profile koji im daju šire mogućnosti zapošljavanja – objašnjava Radiša Mikarić, iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. – Ako završe, recimo, za prehrambenog tehničara imaju veći izbor zanimanja, nego ako su samo mlinari.

    Kao još jedan razlog zašto se na nekim smerovima traži mesto više, a druga nemaju nijednog đaka, prema Mikarićevim rečima, posledica je i diktata tržišta. Tapetari železničkog enterijera, na primer, školovani su u Smederevu, a sada sa tom diplomom svršeni srednjoškolci retko mogu da se zaposle. Za pivara se školuje samo po pola razreda na svake tri godine, i to u Somboru, koliko je potrebno za „Apatinsku pivaru“.

    Treći razlog zbog čega su neki razredi pusti je taj što deca retko biraju fizički teške profesije. Neće da budu u rudarskim jamama, za masivnim mašinama, na njivama…

    – Iz oglednih, u redovan sistem prešlo je već devet profila, a od septembra će ih biti još pet, i to konobar, kuvar, poslastičar, poslovni i finansijski administrator – objašnjava Mikarić. – Pripremili smo predloge da iz ogleda u redovan sistem pređu ukupno 23 obrazovna profila. Reč je o odeljenjima koja su imala „eksperimentalne“ programe, koji su sada dorađeni i važiće za sve škole koje imaju te smerove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE