Čačak: Nova sorta šljive vrhunskog kvaliteta

Ministarstvo poljoprivrede Vlade Srbije priznalo je hibrid čačanskog Instituta za voćarstvo, vođen pod šifrom 29/29/87, u novu domaću sortu šljive koja će se zvati nada. Stvorena je ukrštanjem američke sorte stenli i rumunske skolduš, a autori nove nacionalne voćke jesu istraživači dr Dobrivoje Ogašanović, dr Svetlana Paunović i dr Slobodan Milenković.

Ovo je 36. nova sorta iz Instituta osnovanog pre tačno 66 godina. Nada je petnaesta šljiva pošto su pre nje u ovoj kući rođene i odgajene čačanska rana, čačanska najbolja, čačanska lepotica, čačanska rodna, čačanski šećer, jelica, valerija, valjevka, mildora, tomočanka, boranka, krina, pozna plava i zlatka.

Stručnjaci cene da će nada, vrhunskim odlikama, nadmašiti prethodnice. U oglednim zasadima u Valjevu i Staparima, prethodnih godina, ispitivana je uz čačansku rodnu kao standardnu sortu i dala je bolje prinose. Nada dozreva krajem druge i početkom treće dekade avgusta, sa srednje krupnim, tamnoplavim plodom čija je masa od 40 do 50 grama, i obilnim pepeljkom. Rodnost je fantastična, ima dobru arhitekturu stabla koje se ne lomi, a na plodovima nema tragova šarke šljive. Pogodna je i za svežu potrošnju i za preradu, posebno sušenje.

– Institut je tokom 2011. godine za priznavanje prijavio još tri hibrida šljive. Prvi je 10/23/87 čiji su roditelji stenli i čačanska rana, veoma rodan, poznog vremena zrenja. Drugi je takođe pozni 26/54/87 nastao ukrštanjem sorata stenli i opal, otporan na šarku i veoma rodan a treći je rana, krupna i kvalitetna sorta 14/21, dobijena ukrštanjem kalifornijske plave i nemačke sorte rut germšteter. Potrebno je još 4-5 godina da bi se to završilo priznavanjem u novu sortu, a u istom postupku su još četiri sorte višanja i tri kruške – kaže za „Politiku“ dr Svetlana Paunović, jedan od autora sorte nada i sadašnji direktor Instituta.

Hibridizacija nade izvršena je još 1987. godine i bilo je potrebno, evo, četvrt stoleća da iz toga nastane nova sorta. Dr Paunović objašnjava kako i koliko teče postupak pri stvaranju novih sorata voća…

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE