Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    GMO komarcima protiv denge

    U Brazilu je objavljena namera da se protiv denga groznice povede borba proizvodnjom velikog broja genetski modifikovanih (GM) komaraca.Od početka ove godine od denge je obolelo više od pola miliona Brazilaca, prenosi AFP.

    Procenjuje se da od te bolesti svake godine oboli 50 do 100 miliona ljudi u tropskom i suptropskom regionu. Denga izaziva povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, a postoji i potencijalno smrtonosni oblik bolesti praćen krvarenjem, pod nazivom denga hemoragična groznica, kao i tzv. denga šok sindrom.

    Dengu izazivaju četri vrste virusa, koje prenosi komarac vrste „aedes aegypti“. Za ovu bolest ne postoji vakcina, što je razlog da su stručnjaci najviše koncentrisani na smanjenje populacije komaraca.

    Proizvedeni GM mužjaci ove vrste komaraca će biti puštani u prirodu da se pare sa ženkama, što će rezultirati potomstvom koje neće doživeti fazu zrelosti. To će dovesti do smanjenja populacije dotične vrste komaraca, saopštava brazilsko ministarstvo zdravlja.

    U pogonu, koji je inaugurisan proteklog vikenda u brazilskoj državi Baija, na severoistoku zemlje, bi trebalo da se nedeljno proizvodi četiri miliona GM mužjaka komaraca rečene vrste.

    Eksperiment ove vrste je već uspešno obavljen u dva manja mesta u državi Baija. Primenom GM mužjaka komarca, populacija ovih insekata se u roku od šest meseci smanjila za 90 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE