Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Overene knjižice za decu ulice

    Ekumenska humanitarna organizacija „EHO“ i Centar za socijalni rad u Novom Sadu su, u okviru programa obezbeđivanja pomoći, pri „Svratištu za decu ulice“, identifikovali oko 300 dece koja su najčešće žrtve prinude na prošnju i radne eksploatacije. Dobar deo ove populacije nema obezbeđenu zdravstvenu zaštitu, pa samim tim ni mogućnost besplatnog lečenja. Protokolom kojeg su potpisali „EHO“, Centar za socijalni rad i Dom zdravlja, ovoj deci će biti obezbeđena besplatna zdravstvena zaštita i overavane knjižice.

    Deca ulice često rade i borave u nehumanim uslovima, a kada im je lekarska pomoć potrebna, nemaju kome da se obrate. Ona su još samo jedan primer u kom se vidi da nadležne institucije često ne poštuju Ustavom garantovano pravo mlađih od 18 godina na besplatno lečenje. Na ovaj problem nedavno je pažnju skrenuo i ombudsman, Saša Janković.

    U Svratištu kažu da je značaj besplatnog lečenja za ovaj deo populacije neprocenjivo veliki, s obzirom na to da su često obespravljeni, ali i bez svesti o tome koju im vrstu pomoći zakon garantuje.

    Inače, poziv ombudsmana da svim osobama mlađim od 18 godina bude obezbeđeno besplatno lečenje, usledio je nakon pritužbi roditelja koji rade u preduzećima u kojima se redovno ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, da u RFZO ni njihovoj deci nisu želeli da overe zdravstvene knjižice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE