Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srednje škole ne smeju da uzimaju „đački dinar“ od roditelja

    Srednje škole ne smeju da uzimaju novac od roditelja prilikom upisa učenika u prvi razred, navodi Ministarstvo prosvete. Odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog „đačkog dinara“, može da se donese tek u septembru, dodaje Ministarstvo.

    „Naročito upis učenika u srednje škole ne sme biti uslovnljen bilo kakavom materijalnom naknadom. Posebno treba istaći da Savet roditelja prvog razreda još nije konstituisan i u junu mesecu kao takav ne postoji u srednjim školama“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete i nauke.

    U Ministarstvu podsećaju da škole ne mogu da uslovljavaju izdavanje svedočanstava ni drugih dokumenata ostalim učenicima, uplatom sredstava po osnovu „đačkog dinara“, ali i da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne sprečava da roditelji učenika doniraju školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole.

    „Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi“, tvdri se dalje u saopštenju Ministarstva prosvete i obrazovanja.

    U resornom ministarstvu kažu i da roditelji učenika koji imaju problema sa školama prilikom upisa ili prilikom izdavanja javnih isprava mogu da se obrate nadležnom prosvetnom inspektoru u svojoj opštini.

    Foto: www.rts.rs

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE