Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Većina farmera ne vidi vezu između dobrobiti životinja i zarade

    Većina stočara u Srbiji upoznata je sa pojmom dobrobiti životinja ali ga ne povezuje sa povećanjem proizvodnje, pokazalo je istraživanje Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama ORCA.

    Istraživanje je sprovedeno u decembru 2011, u okviru projekta „Standardi dobrobiti farmskih životinja u Srbiji“, koje finansira Evropska komisija u okviru programa „Podrška civilnom društvu“.

    Ono je obuhvatilo 105 farmi u celoj Srbiji – 24 farme brojlera, 27 farmi ovaca, 38 farmi svinja i 28 farmi mlečnih krava.

    Sva obuhvaćena gazdinstva prozivode meso za tržište.

    Zakon o doborbiti životinja donet je 2009. godine. Profesorka Veterinarskog fakulteta, doktorka Ivana Lazić, istakla je njegov značaj kako u pogledu EU integracija tako i povećanju izvoza u EU. U istraživanju je većina farmera odgovorila da nije zainteresovana za obogaćenje uslova životinja, što ukazuje na njihovu neobaveštenost u tom pitanju.

    Životinje se uglavnom drže u zatvorenom uslovima, najčešće bez mogućnosti izlaska na pašnjak ili ograđeni ispust – zbog čega su kod svih upotrebnih životinja utvrđene promene na ekstremitetima nastale zbog nekretanja, navodi se u rezultatima.

    Kod ovaca su u izvesnoj meri utvrđene promene na koži, opadanje vune i promene na papcima – ali opšte stanje ne odstupa mnogo od onog u EU, utvrđeno je.

    Istraživanje su sporveli ORCA istraživači – doktori veterine, inžinjeri stočarstva i studenti veterinarskog fakulteta, koje su za to obučili stručnjaci sa Univerziteta u Bristolu, Velikoj Britaniji.

    Rezultati su dobijeni na osnovu metodologije zasnovane na Velfer protokolu, koja obuhvata procenu četiri glavna aspekta uzgoja životinja – upravljanja farmom, mera koje se tiču doborbiti životinja, procena resursa na farmi i upitnika za farmere.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE