Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uspešno lečenje u zajednici

    Većina pacijenata niškog Centra za zaštitu mentalnog zdravlja koji, kao istureno odeljenje Specijalne psihijatrijske bolnice Gornja Toponica, radi sedam godina, zahvaljujući drugačijem pristupu u lečenju, uspešno se oporavlja.

    Silvana Marković nikada nije prestala da tuguje zbog porodične tragedije, ali je, kaže ovde uspela da nauči da živi.

    „Mi ovde delimo i tugu i sreću“, kaže Silvana. „Srećni smo zbog toga što znamo da kad god nam se nešto desi, bilo lepo ili ružno možemo da pozovemo bilo koga da nas sasluša.“

    Miroslav Mišić, kreator sajta i svih aktivnosti Udruženja korisnika Centra kaže da postoje predrasude o psihijatrijskim bolesnicima:

    „Kada mislite da ste bolesni i da ne možete da budete koristan član društva, mi smo tu. Svrha Udruženja je da većini psihijatrijskih bolesnika u Srbiji objasnimo da niko ne može da ih stigmatizuje ako oni to drugima ne dozvole.“

    U Nišu je još devedesetih godina postojao, takođe jedini centar za porodičnu terapiju, u kome se još tada primenjivala ideja o lečenju u zajednici.

    „Iskorak je bio veliki, jer je naša ustanova imala sluha za naše korisnike, ali je i za naše osoblje to bio veliki izazov“, kaže Dobrila Janković glavna sestra.

    Koordinatorka Centra doktorka Irena Milić kaže da je suština projekta da se sve te psihijatrijske ustanove deinstitualizuju i da se korisnici leče u zajednici.

    Centar za zaštitu mentalnog zdravlja pokriva nišku opštinu Medijana, ali je više od tri stotine korisnika iz drugih opština, budući da je ovaj centar jedini u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE