Svakodnevna inspekcijska kontrola mleka i mesa

Tropske vreline povećavaju rizik od trovanja hranompa su veterinarski inspektori pojačali kontrolu objekata u kojima se prodaju namirnice životinjskog porekla. Pored redovnih, takozvane akcijske kontrole biće sprovođene do kraja septembra.

U Beogradu, zbog većeg broja takvih objekata, timovi Uprave za veterinu svakodnevno nadziru radnje, dok se u ostala 24 srpska okruga kontrole u proseku sprovode tri do četiri puta mesečno.

– Kontroliše se rukovanje hranom životinjskog porekla, njeno skladištenje na mestu prodaje i priprema, sve do isporuke krajnjem potrošaču. Takođe, proverava se da li su rashladne vitrine i frižideri podešeni na propisanu temperaturu, kao i ispravnost ambalaže i organoleptička svojstva namirnica. Veterinarski inspektori pregledaju dokumenta za svu zatečenu hranu životinjskog porekla namenjenu prodaji – naglašavaju u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Ukoliko vlasnici radnji nemaju dokumentaciju o svim etapama puta mlečnih i mesnih proizvoda do potrošača i dokaze o poreklu hrane, veterinarski inspektor u skladu sa zakonom nalaže uništavanje celokupne količine zatečenih nebezbednih namirnica.

Veterinarski inspektori, međutim, ne proveravaju i ne suzbijaju promet hrane na improvizovanim uličnim tezgama. Za legalne tezge, njihovo radno vreme i higijenske uslove odgovorni su oni koji ihizdaju prodavcima – najčešće opština i pijačna uprava.

– To znači da su za komunalni red odgovorni oni koji upravljaju pijacama, a ne veterinarski inspektori – naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Njihovi inspekcijski timovi ipak svakodnevno krstare tržnicama. Proveravaju rad frižidera i uslove čuvanja mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda, bilo da su te namirnice smeštene unutar mlečnih hala, ili napolju, u rashladnim vitrinama.

– Svaki zakupac tezge mora da poseduje propisanu dokumentaciju, a to je za prodavce mlečnih proizvoda rešenje da su registrovani za proizvodnju proizvoda od mleka u sopstvenom domaćinstvu i mlečnu kartu, kao potvrdu da su krave muzare zdrave. Za jaja je neophodno priložiti deklaraciju o poreklu. Odgovornost za stavljanje u promet hrane snose svi u lancu, od proizvođača, preko prodavca, do uprave pijaca, koja je obavezna i da osigura uslove za prodaju i odgovorna je za ispravnost rashladnih vitrina – ističu u Upravi za veterinu.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE