Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez dečijeg dodatka preko četvrtog deteta

    Porodice sa više od četvoro dece su bez pomoći države, jer je to „dovoljno za reprodukciju“. Čak 382.595 dece prima svega 20 evra mesečno. Iznosi su mali zbog velikog broja korisnika.

    Tačno po 2.280 dinara mesečno dobija 382.595 dece koja odrastaju u 202.795 siromašnih porodica. Ipak, predlozi da se popuste kriterijumi za dodelu dečjih dodataka, kao i da se podignu njihovi iznosi – još skoro neće doći na dnevni red.

    Iako nema dileme da su ove pomoći sasvim simbolične, jer sa 76 dinara dnevno ova deca ne mogu da kupe ni dobar sladoled, nijedan ih se roditelj ne bi odrekao jer im je i ta „crkavica“ neophodna.

    „Iznosi dečjih dodataka su zaista premali, a kriterijumi za njegovo dodeljivanje su, s druge strane, preoštri“, smatra Dragana Soćanin iz Udruženja „Roditelj“ i dodaje da nijedan propis nema toliku „stopu isključenosti“ kao ovaj.

    „Dovoljno je da imate neku livadu ili neobradivo parče zemlje, pa da ne dobijete dodatak“, kaže Soćanin.

    Ipak, u Ministarstvu rada i socijalne politike imaju drugačiju perspektivu.

    „Pojedinačni iznosi jesu nedovoljni, ali ih ostvaruje veliki broj korisnika, pa su ukupna izdvajanja veoma značajna. Samo u prošlom mesecu je isplaćena skoro jedna milijarda dinara“, objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u ovom ministarstvu i dodaje da se pravo na dečji dodatak ostvaruje ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ne prelazi cenzus koji od srede iznosi 7.149 dinara, odnosno 8.579 dinara ukoliko se radi o uvećanom iznosu dečjeg dodatka.

    Nevladine organizacije okupljene oko zaštite dečjih prava, ipak, smatraju da bi se dečji dodatak morao povećati bar jednom godišnje. U Mreži organizacija za decu Srbije predlažu da se dodatak jednokratno udvostruči pred polazak u školu kako bi roditelji mogli da kupe knjige i školski pribor.

    Istovremeno predlažu i da korisnici socijalne pomoći po automatizmu dobijaju i dečji dodatak kako ne bi dva puta dokazivali svoj loš standard.

    S druge strane, primedbe na roditeljski dodatak nisu tako jake. Iako pravo na ovaj novčani podsticaj imaju roditelji do četvrtog deteta (osim ako majka u poslednjoj trudnoći ne rodi blizance) zahtevi da se ovo pravo proširi i na ostalo potomstvo nisu ni u najavi. Razlog je u tome što je se u pisanju zakona 2002. pošlo od računice da je četvoro dece sasvim dovoljno za prostu reprodukciju pa država stimuliše rađanje (samo) do tog broja. Ipak, ovde se predlaže uvećavanje iznosa za prvo dete jer se upravo odluka o prvom porođaju donosi najteže.

    Roditeljski dodatak u ovoj godini prima 138 dece manje nego lane u ovo vreme. A ukupni iznos roditeljskog dodatka za četvrto dete ove godine je veći za 10.000 dinara nego što je bio u maju 2011. S druge strane, suma koja se dodeljuje majkama za prvorođenče je u ovoj godini porasla za samo 1.000 dinara u odnosu na maj prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE