Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ishranom protiv dehidratacije

    Vrućine opterećuju organizam, zato u ovom periodu prilagodite ishranu kako biste izbegli dehidrataciju koja dovodi do pada krvnog pritiska i opšte slabosti.

    Da bi organizam lakše podneo vrućine, ne opterećujte stomak teškom hranom, već jelovnik pojačajte sezonskim namirnicama koje će vam obezbediti neophodne vitamine i minerale, savetuje dr Dušan Avramović, specijalista higijene i magistar medicinskih nauka u oblasti ishrane zdravih i bolesnih ljudi. – Grčevi u mišićima, posebno u nogama, pad krvnog pritiska, vrtoglavica i nesvestica jasni su simptomi dehidratacije. Zato pomozite organizmu nadoknađivanjem tečnosti i pravilnim odabirom hrane. Voće i povrće su dragocene namirnice jer sadrže i veliki procenat vode a i sve elektrolite koje gubimo znojenjem – ističe dr Avramović i daje osnovne smernice za ishranu tokom vrelih dana.

    ORGANIZAM TRAŽI VODU

    – Da bi se izbegla dehidratacija tokom toplih dana, treba piti jednu do dve čaše na svakih pola sata do sat vremena. Nema potrebe piti više od 300 do 400 mililitara tečnosti u jednom dahu – savetuje dr Dušan Avramović.

    UNOS TEČNOSTI

    Sezonsko voće i povrće, kao što su zelena salata, šargarepa, krastavac, trešnje, jabuke, breskve, sadrže preko 80 odsto vode, pa pomažu da se posle obilnog znojenja nadoknadi izgubljena tečnost, ali i vitamini i minerali.

    U jelovnik uvrstite namirnice bogate kalijumom, bananu, brokoli, artičoku, narandžu, krompir, kajsiju, paradajz i grašak. Ovaj elektrolit neophodan za optimalno funkcionisanje organizma intenzivno se gubi znojenjem.

    RASHLADITE TELO

    Pored unosa tečnosti, u rashlađivanju organizma važnu ulogu ima i isparavanje tečnosti sa površine kože, te se preporučuje i raspršivač s vodom da bismo se povremeno prskali. Takođe, savetuje se izbacivanje tečnosti češćim mokrenja, čime se telo oslobađa toplote nakupljene tokom fizioloških procesa.

    RIBA UMESTO ŠNICLE

    Za probavu crvenog mesa potrebno je dosta energije, stoga prednost valja dati ribi i plodovima mora. Listu namirnica treba dopuniti i žitaricama koje pružaju lako svarljiv obrok idealan za vruće dane. Bogate su biljnim vlaknima koja podstiču probavu, te sprečavaju osećaj nadutosti, koji je delimično uzrokovan i gubitkom elektrolita znojenjem.

    I ZAČINI HLADE

    Iako će vam se činiti nelogičnim, ljute papričice, sveži đumbir, kari, biber i drugi jaki začini spasavaju od nesnosnih vrućina. Unos soli treba da bude racionalan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE