Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Protesti u Španiji zbog manjih subvencija za rudnike

    Oko 50.000 ljudi priključilo se protestnoj šetnji u Langreu, a još nekoliko hiljada protestovalo je u Leonu, zbog smanjenja državnih subvencija rudnicima uglja, što će ugroziti desetine hiljada radnih mesta u tom sektoru.

    U tim severnim španskim gradovima protesti već traju mesec dana, a sindikati su na štrajk pozvali svoje članove u još pedesetak rudarskih gradova u zemlji, prenela je agencija AFP.

    Protesti su u proteklih nekoliko dana radikalizovani, pošto su rudari u štajku počeli gotovo svakodnevno da se sukobljavaju s policijom za rasturanje demostracija, naoružanom gumenim mecima.

    Na barikadama u blizini Mjeresa, policija je odbila da interveniše mada su demonstranti zapalili gume i drvenim balvanima blokirali put. Španska vlada smanjila je subvencije sektoru proizvodnje uglja sa 301 milion evra prošle na 111 miliona evra ove godine, što je deo širokih mera štednje u cilju smanjenja budžetskog deficita.

    Rudari smatraju da je to „nije fer“, posebno zato što je vlada tražila pomoć od nekoliko milijardi evra za stabilizaciju svog bankarskog sektora. „To je jedini način da nas političari čuju. Ukoliko se rudnici zatvore, sve će izgubiti“, rekao je jedan 24-godišnji rudar, učesnik protesta na severu Španije.

    U Španiji ima oko 8.000 rudnika uglja u kojima je zaposleno ukupno 30.000 radnika. Smanjenje državnih subvencija zatvoriće mnoge od tih rudnika, koji imaju problem konkurentnosti zbog niže cene uglja iz uvoza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE