Pojačane kontrole ispravnosti hrane tokom leta
Kontrola hrane životinjskog porekla tokom vrućih mesci, od maja do septembra, obavlja se pojačanim tempom, tako da se pored svakodnevnih redovnih organizujuju i planirane „akcijske“ kontrole, saopštila je danas Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.
Takozvane „akcijske“ kontrole objekata pod nadzorom sprovode se u svih 25 okruga na teritoriji Srbije kako bi se utvrdilo da li se poštuju opšti i posebni uslovi u skladu sa važećim Pravilnicima, načelima dobre higijenske i distributivne prakse svih subjekata u poslovanju sa hranom.
Akcijske kontrole u Beogradu su svakodnevne zbog najvećeg broja objekata pod nadzorom, dok se u ostala 24 okruga u Srbiji ovakve kontrole planiraju i sprovode prosečno tri do četiri puta mesečno, podsećaju iz Uprave za veterinu.
Tako se obavlja uzorkovanje hrane životinjskog porekla i uzorci šalju na analizu, a kontrola se odnosi na rukovanje hranom životinjskog porekla, njeno skladištenje na mestu prodaje, pripremu i isporuku potrošaču.
Takođe, kontroliše se propisani temperaturni režim rashladnih vitrina i frižidera, ispravnost ambalažnog pakovanja, organoleptičke osobine hrane, a u cilju zaštite potrošača i plasiranja bezbedne hrane životinjskog porekla namenjene tržištu.
U objektima koji su predmet kontrole, veterinarskom inspektoru daju se na uvid dokumenta na osnovu kojih se dokazuje da se poštuju sve procedure.
Ukoliko se u objektu ne može dokazati da se poštuju sve preporuke i poreklo hrane životinjskog porekla, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje zatečene hrane, koja je nebezbedna za ishranu ljudi.
Protiv subjekta koji ovakvu namirnicu stavi u promet, pokreće se prekršajni postupak ukoliko se radi o fizičkom licu ili preduzetniku, ili privredni prestup ukoliko se radi o pravnom licu.
Rukovanje hranom na letnjim temperaturama zahteva nekoliko procedura i pravila kao što su održavanje čistoće svega što dolazi u kontakt sa hranom jer se mikroorganizmi mogu naći na rukama, krpama za brisanje, priboru, daskama za sečenje i slično, obavezno odvajanje presne/sirove namirnice od kuvane hrane jer sirova hrana, posebno meso i sokovi mesa, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji mogu da se prenesu na ostalu hranu za vreme njene pripreme i čuvanja…
Takođe se savetuje kupovina svežih, deklarisanih i neoštećenih namirnica poznatog porekla, temeljno pranje namirnica kao i obavezno čuvanje hrane u mračnim i ohlađenim mestima, obavezno dobro kuvanje, pečenje i prženje hrane jer se na taj način uništavaju skoro svi mikroorganizmi.
Kazne za pravna lica iznose od 300.000 do 3.000.000 dinara, za preduzetnike od 250.000 do 500.000 dinara, a za fizička lica od 30.000-50.000 dinara.
Stručnjaci takođe upozoravaju da je u letnjem periodu, posebno kada su izuzetno visoke temperature, neophodno biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica.
Dr Vesna Pantić Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je da se korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeduje ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti već i štiti zdravlje.
Lako kvarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uredajima, a važno je proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe.
Mlečne proizvode, kao i živinsko meso trebalo bi kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama.
Važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesa, miris i slično… Tokom letnjih, visokih temperature trebalo bi detaljnije prati voće i salatu, kao i obratiti pažnju na čistoću posuđa, pribora, radnih površina, ali i da se hrana, posebno meso i jaja dobro termički obrade.
Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana se može čuvati najduže pet dana, a ako neko želi duže neophodno je da se ona zamrzne odmah nakon rashlađivanja.