Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vestervele odbacuje ideju evroobveznica

    Rezultati izbora u Grčkoj doneli su olakšanje, međutim, odbacje se mogućnost da uslovi paketa pomoći budu izmenjeni. “Rezultati grčkih izbora predstavljaju veliko olakšanje. To je glas za Evropu“, kaže Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele.

    „Imperativ je da brzo bude formirana vlada sposobna da reaguje… radi se o podsticanju fiskalne discipline, privrednog rasta i konkurentnosti“, dodao je ministar, naglasivši da „neće biti značajnije izmene sporazuma“. 

    Vestervele je još jednom odbacio ideju objedinjavanje dugova evrozone, kroz takozvane evroobveznice. Priznajući da Nemačka sa svih strana sveta trpi pritiske da smanji otpor takvim obveznicama, on je insistirao: „Mi to ne možemo da uradimo, nećemo to uraditi.“

    Ministar je, odmah po okončanju izbora u Grčkoj, rekao da je Nemačka spremna da razgovara o davanju više vremena Grčkoj da ispuni ciljeve dogovorene u okviru programa pomoći, koju Atini pružaju EU i Međunarodni monetarni fond.

    Grčka je bila primorana da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć u dva navrata, prvi put 110 milijardi evra 2010, a zatim još 130 milijardi ove godine, dok su joj privatni kreditori oprostili dugovanja u iznosu od 107 milijardi evra.

    Lider Nove Demokratije, koja je pobedila na nedeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj, Antonis Samaras dobio je danas mandat za formiranje vlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE